Gedragscode Splitsen wordt verplicht voor alle verhuurders en eigenaren die willen splitsen.

25 februari 2009

Op 27 juni hebben de gemeente Amsterdam en de Vereniging Vastgoed Belang de Gedragscode Splitsen (verder te noemen: Gedragscode) ondertekend. Deze code zorgt voor een verantwoorde omgang van verhuurders met huurders bij het splitsen van particuliere huurwoningen in appartementsrechten. De Gedragscode gaat gelden voor alle splitsingsaanvragen in Amsterdam. Per 1 september 2008 gaat de code op vrijwillige basis in; vanaf 1 april 2009 is de code verplicht gesteld aan alle verhuurders en eigenaren die willen splitsen.

De Gedragscode in hoofdlijnen

  • De Gedragscode is van toepassing op splitsen van een pand binnen de gemeente Amsterdam.
  • Het stadsdeel vraagt aan de eigenaar/verhuurder die een aanvraag voor een splitsingsvergunning indient, om deel te nemen aan de Gedragscode en een ondertekende verklaring als bescheiden bij de aanvraag in te dienen.
  • De Gedragscode beschrijft de gewenste omgang en gedragingen van de eigenaar/verhuurder van een gebouw richting de huurder(s) van het betreffende gebouw bij het splitsingsproces in appartementsrechten.
  • De rechten van verhuurder of huurder, zoals neergelegd in wetten en verordeningen of voortvloeiend uit de individuele huurovereenkomst, worden niet beperkt door de Gedragscode.
  • Indien een verklaring van deelname aan de Gedragscode is ondertekend, is de Gedragscode van toepassing gedurende het gehele proces van splitsing tot en met de inschrijving van de splitsingsakte in het kadaster.
  • Handelen in strijd met de gedragscode kan leiden tot een sanctie voor de eigenaar/verhuurder.
  • De oplegging van sancties gebeurt door de Geschillencommissie Gedragscode splitsen.
  • Een huurder van een woning in het betrokken gebouw kan via het Wijksteunpunt Wonen een klacht bij de Geschillencommissie Gedragscode splitsen indienen als de verhuurder/eigenaar in strijd met de Gedragscode handelt.
  • Deelnemers aan de Gedragscode worden opgenomen in een publiek register. Dit register wordt gepubliceerd op de website van Vastgoed Belang.

Voor verdere informatie omtrent de Gedragscode kunt u kijken in de folder “Ingreep in de Woning” of neem contact op met het Wijksteunpunt Wonen.

Artikel delen:

!WOON