Ymere vraagt teveel contractskosten

18 maart 2009

Woningstichting Ymere is onlangs flink op de vingers getikt door de Kantonrechter. Ymere mag aan nieuwe huurders geen € 125,00 aan contractskosten meer vragen. De rechter is het eens met de Bewonersvereniging Nellestein, dat Ymere een onredelijk financieel voordeel behaalt bij het afsluiten van huurcontracten.

De wetgever heeft bepaald dat een verhuurder bij het afsluiten van een huurovereenkomst geen onredelijk financieel voordeel mag behalen. Dat betekent dat een verhuurder bijvoorbeeld geen sleutelgeld mag vragen. Doet de verhuurder dat toch, dan kan de huurder dat bedrag later weer van de verhuurder terugvorderen – uiteraard voor zover de huurder achteraf kan bewijzen dat hij daadwerkelijk sleutelgeld heeft betaald.

Er zijn echter veel verhuurders die minder opzichtig te werk gaan. Zij vragen geen ‘sleutelgeld’, maar willen wel dat de huurder aan het begin van de overeenkomst hoge contractskosten betaalt. Dat zou een vergoeding zijn voor het opstellen van het schriftelijk huurcontract, hoewel dat contract vaak niet meer omvat dan enkele standaard papieren waarop de gegevens van de huurder worden vermeld. De huurder betaalt de contractskosten meestal zonder veel morren, bang dat hem anders de woning niet wordt gegund.

Niet veel huurders weten dat als de verhuurder aan het begin van de overeenkomst inderdaad een ‘onredelijk financieel voordeel’ heeft behaald, zij dat voordeel weer van de verhuurder kunnen terugvorderen. Helaas is dit een procedure waarvoor je niet bij de huurcommissie terecht kan. Je moet er dus voor naar de Kantonrechter en voor veel huurders is dat een te hoge drempel.

Nellestein
De Bewonersvereniging Nellestein in Amsterdam Zuidoost heeft onlangs een procedure gevoerd tegen Woningstichting Ymere. Het resultaat van de procedure zou wel eens flinke gevolgen kunnen hebben voor het verhuurbeleid van de corporatie. De vereniging maakte bezwaar tegen de kosten die Ymere in rekening brengt aan nieuwe huurders. Wie een woning accepteert bij Ymere kan een nota van € 125,00 tegemoet zien wegens ‘verhuurkosten’. Volgens Ymere worden deze kosten gemaakt door het opstellen van het huurcontract, het plaatsen van advertenties, bezichtigingen, het aanbrengen van een naamplaatje en een informatiepakket. De bewonersvereniging is het hier niet mee eens en heeft de Kantonrechter gevraagd deze kosten te beoordelen.

De rechter geeft de bewoners gelijk: hij vindt dat Ymere uitsluitend de kosten van eenvoudig voorlichtingsmateriaal, een naamplaatje en de woonvergunning in rekening mag brengen bij een nieuwe huurder. Die kosten belopen niet € 125,00, maar in totaal slechts € 26,50. Iedere keer dat Ymere toch € 125,00 in rekening brengt bij een nieuwe huurder van het Nellestein-complex, moet Ymere een boete van € 250,00 betalen aan de Bewonersvereniging, zo heeft de rechter bevolen.

Omdat deze zaak werd gevoerd tussen de Bewonersvereniging Nellestein en Ymere heeft deze specifieke uitspraak uitsluitend betrekking op het Nellenstein-complex. Echter, bewonerscommissies en individuele huurders van andere complexen dienen natuurlijk hun verhuurder op deze uitspraak aan te spreken. Ook andere verhuurders vragen vaak hoge contractskosten, die op grond van dit vonnis kunnen worden teruggevorderd. Het vonnis is op te vragen bij het Wijksteunpunt Wonen en individuele en groepen huurders kunnen bij het WSWonen ondersteuning krijgen wanneer zij de contractskosten willen aankaarten of terug willen vorderen.

Guido Zijlstra

Artikel delen:

!WOON