Eigen Haard daagt bewoners voor de rechter

21 april 2009

april 09 – Een drietal bewoners van het Olympia-complex in Amsterdam Oud-Zuid wordt door Woningstichting Eigen Haard voor de rechter gedaagd. De bewoners hebben met succes een procedure bij de Huurcommissie gevoerd over de slechte staat van onderhoud van de collectieve CV-installatie in het complex. Eigen Haard vreest dat ook de andere 250 bewoners de gang naar de Huurcommissie zullen maken en probeert via de rechter de uitspraak van de Huurcommissie ongedaan te maken.

Het complex aan de Herculesstraat, Olympiaplein, Olympiaweg, Speerstraat en Achillesstraat in Amsterdam Oud-Zuid telt zo’n 250 huurwoningen en wordt al sinds 1930 verwarmd door een collectieve installatie. Volgens deskundigen is deze installatie dringend aan vervanging toe. Bewoners klagen massaal over het regelmatig uitvallen van de verwarming en het niet beschikbaar zijn van warm water. Eigen Haard probeert storingen steeds te verhelpen, maar kan niet voorkomen dat huurders uren, soms zelfs dagen zonder verwaring of warm water zitten.

Onacceptabel, zo vond de Huurcommissie. Op verzoek van een drietal bewoners heeft de commissie de huurprijs verlaagd omdat de huurders door de gebrekkige CV-installatie in het woongenot worden geschaad. Hoewel Eigen Haard erkent dat de installatie vervangen moet worden heeft de woningcorpratie een advocaat ingeschakeld en de drie bewoners voor de rechter gedaagd. Volgens Eigen Haard worden de bewoners helemaal niet in hun woongenot geschaad door het uitvallen van de installatie. Als dat wel zo is moeten de bewoners dat maar bewijzen, aldus Eigen Haard.

De bewoners vrezen echter dat zij niet met bewijzen kunnen komen, omdat Eigen Haard hen steeds heeft gevraagd om klachten over de installatie telefonisch door te geven. Eigen Haard ontkent nu simpelweg de telefonische meldingen te hebben ontvangen. Voorts is uit een onderzoek gebleken dat ook de storingen aan de installatie door Eigen Haard niet worden geregistreerd. Het installatieburo Deerns schrijft in een onderzoeksrapport dat storingsrapportages onvolledig zijn en storingen “op amateuristische wijze in een schoolschriftje” worden bijgehouden.

De bewoners vinden het onbegrijpelijk dat Eigen Haard zwaar geschut inzet en een advocaat inschakelt om hen in een juridische procedure te betrekken terwijl het evident is dat de CV-installatie geheel versleten is en zij met grote regelmaat hun woningen niet kunnen verwarmen. Kennelijk is Eigen Haard bang dat ook de overige bewoners om huurverlaging gaan vragen. De zitting bij de Kantonrechter vindt plaats op dinsdag 21 april 2009 om 09.30 uur aan de Parnassusweg 220. Naast de drie bewoners die in de procedure zijn betrokken zullen ook veel andere huurders van het complex aanwezig zijn. De bewoners worden bijgestaan door het Wijksteunpunt Wonen Oud-Zuid

Artikel delen:

!WOON