Huur omhoog, watergeld omlaag

23 april 2009

April 09- Alles wordt duurder. Alles? Nee, de huur kan met wel 2,5% omhoog, maar servicekosten zouden ook kunnen dalen en het watergeld – als u geen meter heeft- moet dit jaar zelfs omlaag gaan.

Grote kans dat u recentelijk een brief van uw verhuurder heeft gehad dat uw huur omhoog zal gaan. Zoals u wellicht uit de woonlastenkrant heeft vernomen is deze verhoging aan regels gebonden. De kale huur mag met niet meer dan 2,5% verhoogd worden*. De huur mag ook niet boven de maximaal redelijke huur komen die volgens het puntenaantal berekend kan worden. U kunt dit puntenaantal laten controleren door het Wijksteunpunt Wonen; zij komen op uw verzoek bij u langs om de woning op te meten en kunnen u ook behulpzaam zijn bij het corrigeren van de huurprijs via de huurcommissie.

De servicekosten worden soms verhoogd, soms verlaagd. De verhuurder mag op de servicekosten geen winst maken en mag daar alleen zaken doorberekenen die normaliter voor rekening van huurder zijn. De servicekosten mogen alleen verhoogd worden als u over het afgelopen kalenderjaar een afrekening van de kosten heeft ontvangen.

Onderhoud aan kozijnen en dergelijke mag niet in de servicekosten opgenomen zijn. Ook mogen er geen nieuwe diensten worden doorberekend als u daarmee zelf niet accoord bent gegaan of meer dan 70% van de bewoners van uw complex daarmee is accoord gegaan. De servicekosten worden als voorschot bij de huur betaald. Twijfelt u aan de juistheid van de hoogte of de samenstelling van de servicekosten dan kunt u uw verhuurder hierover opheldering vragen en naar de huurcommissie stappen. De afrekening over 2008 hoort u voor 1 juli 2009 te ontvangen. Kijk hier kritisch naar en als hier onduidelijke of onterechte posten of bedragen op staan, onderneem dan actie.

Het watergeld gaat omlaag. Heeft u geen meter dan betaalt u het watergeld via de verhuurder. Het bedrag wordt bepaald door het aantal eenheden dat uw woning is. Iedere kamer, de keuken, een eventueel bad en een tuin van meer dan 65m2 telt als eenheid. Een kamer van meer dan 30m2 telt als twee eenheden. Het aantal eenheden bepaalt het bedrag en het eenheidsbedrag gaat per 1 juli 2009 omlaag.
Het komt regelmatig voor dat de verhuurder meer eenheden berekent dan dat de woning daadwerkelijk is of een hoger bedrag per eenheid vraagt. Tel dus het aantal eenheden na en kijk in bijgaand bestand wat het bedrag zou moeten zijn dat u moet betalen. Betaalt u meer dan zou moeten, kunt u dit geld terugvragen. Betaalt de verhuurder niet, kan het wijksteunpunt wonen u helpen het tot 20 jaar terug teveel betaalde bedrag terug te vorderen. Heeft u een verhoging voor het watergeld ontvangen, dan weet u zeker dat uw verhuurder u teveel vraagt.

*tenzij u een geliberaliseerd contract heeft en in dat contract anders had afgesproken.

Artikel delen:

!WOON