Stankoverlast van rioollucht

08 april 2009

In een pand aan het Mercatorplein in stadsdeel de Baarsjes is enige tijd geleden door het Wijksteunpunt Wonen stankoverlast van rioollucht geconstateerd.

Twee van de bewoners van het betreffende pand hebben daarom in samenwerking met het Wijksteunpunt Wonen een onderhoudsprocedure bij de Huurcommissie opgestart. De Huurcommissie heeft de huur van beide bewoners tijdelijk verlaagd tot 40% van de maximale huurprijs.

De verhuurder heeft naar aanleiding van de uitspraken onderzoek verricht naar deze stankoverlast en was tot de conclusie gekomen dat de stank niet uit zijn pand kwam. Hij heeft daarom tegen een van de bewoners een zaak aangespannen bij de Kantonrechter. De andere bewoner wist van niets.

De Kantonrechter heeft op basis van enkele onderzoeksrapporten uitgesproken dat de stank inderdaad niet uit het betreffende pand kwam en de verhuurder dan ook niet aansprakelijk is voor de stankoverlast. De Kantonrechter sprak daarnaast uit dat de tijdelijke huurverlaging niet redelijk is.

Naar aanleiding van het vonnis van de Kantonrechter, schrijft de verhuurder aan de andere bewoner dat dit vonnis ook van toepassing is op haar situatie en vordert een bedrag van ruim €3500,-.

De bewoner is het hier niet mee eens. Ze heeft nog steeds stankoverlast en bovendien heeft ze geen kans gehad om haar verhaal te doen bij de Kantonrechter. Daarom is ze zelf de kruipruimte van het pand ingegaan en stuitte op een gat in een van de oude rioolbuizen die bovendien in zeer slechte staat verkeerden. Ze heeft hiervan foto’s gemaakt en is op advies van het Wijksteunpunt Wonen naar het spreekuur van Bouw- en Woningtoezicht geweest.

Bouw- en Woningtoezicht heeft na haar bezoek contact opgenomen met de verhuurder. Naar aanleiding van dit contact heeft de verhuurder een loodgieter ingeschakeld en het gebrek door hem laten verhelpen.

De bewoners van het pand kunnen weer rustig ademhalen!

Artikel delen:

!WOON