Dramatisch slechte onderhoudstoestand Wolkenkrabber

11 mei 2009

In de afgelopen maanden heeft de afdeling Bouw- en Woningtoezicht van stadsdeel Zuideramstel alle woningen in het Hilwiscomplex aan bouwkundig onderzoek onderworpen.

De eerste resultaten op basis van de zgn. vooraanschrijvingen wijzen uit dat met name de onderhoudstoestand van de Wolkenkrabber zeer slecht is.

Niet uit te sluiten is dat herstel van alle geconstateerde gebreken een investering gaan vergen dat een bedrag van € 1.000.000,- ver te boven gaat.

Het Wijksteunpunt Wonen is al geruime tijd bezig met allerlei problemen die in het complex spelen: exorbitante huurverhogingen voor een aantal woningen, procedures bij de Rechtbank en de Huurcommissie over de zeer hoge servicekosten, de onrendabele collectieve stookinstallatie, en nu komt daarbij dat ook het stadsdeel constateert dat de staat van onderhoud veel te wensen overlaat.

Het Wijksteunpunt Wonen maakt zich, tezamen met de bewonersvereniging Hilwis, zorgen over de ontstane situatie. Niet alleen blijkt in een van de meest markante complexen van de Rivierenbuurt sprake van een slechte staat van onderhoud, maar een oplossing hiervan zal ongetwijfeld grote gevolgen hebben voor zowel huurders als eigenaar-bewoners. In een aantal gevallen kan wellicht zelfs sprake zijn van de noodzaak om gedurende de uitvoering van het onderhoud tijdelijke huisvesting voor bewoners beschikbaar te stellen, zeker waar het gaat om de vele oudere bewoners van het complex.

Probleem is bovendien dat eigenaar/verhuurder Rappange zich tot nu toe in stilzwijgen hult waar het gaat om zijn plannen om tot oplossing van de problemen te komen.

Omdat er een openstapeling van problemen is, zal het Wijksteunpunt Wonen binnenkort een speciale bewonerskrant uitgeven voor alle bewoners, dus ook voor de eigenaar-bewoners, om alle thans lopende zaken nog eens op een rij te zetten.

Artikel delen:

!WOON