Huurverlaging voor huurders Olympiaplein

18 mei 2009

mei 2009-De bewoners van het complex aan de Herculesstraat, Olympiaplein, Olympiaweg, Speerstraat en Achillesstraat zijn door de Kantonrechter in het gelijk gesteld. De kantonrechter oordeelt dat verhuurder Eigen Haard tekort is geschoten in het onderhoud van de collectieve CV-installatie. De bewoners mogen daarom vanaf het jaar 2007 10% van hun maandelijkse huur inhouden. Eerder oordeelde de Huurcommissie al dat de bewoners van het complex in hun woongenot worden geschaad door de slecht functionerende installatie.

Woningstichting Eigen Haard had drie bewoners van het complex voor de rechter gedaagd, omdat de Huurcommissie eerder oordeelde dat de collectieve CV-installatie ernstige gebreken vertoont. Bewoners klagen over het veelvuldig uitvallen van de installatie. Onzin, vond Eigen Haard. Volgens de verhuurder is de ketel weliswaar oud, maar functioneert deze nog voldoende. De klachten van bewoners zijn niet aantoonbaar en daarom is huurverlaging niet gerechtvaardigd, aldus de woningcorporatie.

De kantonrechter maakt nu korte metten met het standpunt van Eigen Haard. “De mogelijkheid om een woning naar redelijke eigen inzichten te verwarmen en op een betrouwbare installatie aan te kunnen, is een essentieel onderdeel van het huurgenot. Het ontbreken daarvan vormt naar het oordeel van de kantonrechter een gebrek. Dat zou mogelijk anders zijn als Eigen Haard de tekortkomingen voortvarend had aangepakt en de klachten eerder serieus had genomen, maar dat is onvoldoende gebleken”, aldus de kantonrechter in zijn vonnis.

Welke gevolgen het vonnis heeft voor de overige 250 bewoners van het complex is nog niet duidelijk. Het Wijksteunpunt Wonen zal er bij Eigen Haard op aandringen de huurverlaging te laten gelden voor alle bewoners van het complex. Doet Eigen Haard dat niet, dan zullen de bewoners worden opgeroepen om eveneens een procedure aanhangig te maken bij de Huurcommissie. Het Wijksteunpunt Wonen ondersteunt de bewoners bij de procedure.

Artikel delen:

!WOON