Leidraad bewonersparticipatie

27 juli 2009

Onlangs kwam de nieuwe, vereenvoudigde versie van de Leidraad Participatie uit. Het is de bedoeling dat woningcorporaties, bewonerscommissies en stadsdelen de leidraad gebruiken bij wijkvernieuwing en complexgewijze aanpak.

Aan de Leidraad is gewerkt door Huurdersvereniging Amsterdam, de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties en de Dienst Wonen, verenigd in het Amsterdams Volkshuisvestingsoverleg (AVO). Het WSWonen Centrum heeft meegewerkt door het belang van klassieke bewonersparticipatie, via overleg door een bewonerscommissie, namens een achterban, scherper neer te zetten.

De Leidraad verstaat onder bewonersparticipatie: volwaardig deelnemen aan elke fase en elk aspect van het besluitvormingsproces. Het begint met een strategische visie van de woningcorporatie en het stadsdeel, waar ook bewoners hun bijdrage aan moeten kunnen leveren. Per fase, van plan via ontwerp en sociaal plan tot uitvoering, wordt omschreven waar de deelnemende partijen zich aan te houden hebben.

De Leidraad is gebaseerd op wettelijke regelingen als de inspraakverordening, het BBSH en de Overlegwet, maar ook Amsterdamse regels voor stadsvernieuwing zijn erbij betrokken.

De Amsterdamse leidraad voor participatie bij wijkvernieuwing en complexgewijze aanpak kunt u hier downloaden.

 

Artikel delen:

!WOON