In overleg met je verhuurder

24 november 2009

Als huurder hoef je niet alleen maar je huur te betalen en af te wachten en hopen dat de verhuurder wel wat aan het onderhoud gaat doen. Je kan naar de huurcommissie als het onderhoud niet goed geregeld wordt, de huur te hoog is vastgesteld of bijvoorbeeld de servicekosten onduidelijk zijn. Het Wijksteunpunt Wonen helpt hier bij. Naast deze individuele actie kunnen huurders ook zich verenigen in een bewonerscommissie om zo in gesprek te gaan met de verhuurder.

Een bewonerscommissie kan bijvoorbeeld de toekomstplannen voor de woningen tegen het licht houden. Sinds de invoering van de overlegwet (zie hier voor meer info) is er veel verduidelijkt en verbeterd in de mogelijkheden van bewonerscommissies, met name voor huurders van particuliere verhuurders. De bewonersondersteuners van het Wijksteunpunt Wonen informeren u graag over de (on)mogelijkheden van het opzetten van een bewonerscommissie. Hieronder enkele voorbeelden van commissies die recent van start zijn gegaan in Oud-Zuid:

Legmeerplein (AHAM): Sinds de overlegwet begin 2009 in werking is getreden zijn er voor huurders van particuliere huisbazen meer mogelijkheden om zichzelf te organiseren. Een aantal huurders van een complex aan het Legmeerplein heeft besloten hiervan gebruik te gaan maken. Er is een commissie opgericht, in eerste instantie vanwege een aangekondigde renovatie. Daarnaast wil de BC een vinger aan de pols houden rond beheer en onderhoud.

Woonalert (Rochdale Zuidpijp): Al jarenlang zijn er allerlei problemen op het gebied van onderhoud maar ook dat van sociaal beheer bij een groot wooncomplex van corporatie Rochdale in de Zuid-Pijp. Het gaat om 4 huizenblokken met in totaal 650 woningen. Naast problemen met huiszwam en ander ongemak worden in het complex ook woningen verkocht. Een 7 tal bewoners hebben nu een commissie opgezet met steun van het Wijksteunpunt Wonen en hopen bij te dragen aan meer duidelijkheid voor alle huurders in het complex en het verbeteren van de communicatie tussen corporatie en bewoners.

2e Jan v/d Heijdenstr/Hemonystraat (Eigen Haard): Dit kleine complex staat al jaren op de nominatie voor een renovatie. Ondertussen is de staat van het casco zienderogen achteruit gegaan. De bewoners hebben zich nu aaneengesloten door een commissie op te richten. Daarbij is het gedaan krijgen van achterstallig onderhoud de hoogste prioriteit. Daarnaast is het een handig een overlegstructuur te hebben in verband met de renovatievoorstellen van Eigen Haard, die binnenkort verwacht worden.

Melkfabriek 1e Jan Steenstraat: Door bouwfouten in de jaren 1980 loopt er water in de kelderboxen. Meerdere huurders hebben op basis hiervan een huurverlaging uitgesproken gekregen door de huurcommissie. Diverse bewoners willen dat de problemen aangepakt worden en willen als bewonerscommissie in gesprek met de verhurende corporatie over deze – en andere- problemen.

Geïnspireerd? neem contact op met ons om te bekijken hoe we u kunnen helpen bij het opzetten van een bewonerscommissie.

Artikel delen:

!WOON