Draagvlak stedelijke vernieuwing. Hoe kan het echt?

08 december 2009

Bewonersvertrouwen in de corporatie is prettig, maar een kritische houding is ook niet verkeerd. Wederzijds respect is heel belangrijk want ieder heeft zijn eigen rol. Kom toezeggingen na, geen dubbele agenda. Een plan maken waar iedereen achter staat is misschien niet te doen, maar een onafhankelijk draagvlakonderzoek zorgt voor zuivere besluitvorming. Dat is een greep uit een aantal duidelijke conclusies aan het eind van de Themabijeenkomst “Succes- en faalfactoren voor draagvlak bij Stedelijke Vernieuwing” op 1 december.

Ongeveer 25 professionals vanuit de wijksteunpunten, opbouwwerk en ASW deden mee aan de bijeenkomst; georganiseerd door het Stedelijk Bureau Wijksteunpunten Wonen en een werkgroep van participatiemedewerkers. Na een rondwandeling door de buurt, presenteerde opbouwwerker Ietje de Wilde de wijze van totstandkoming van de vernieuwingsplannen van de Staalmanpleinbuurt. Ook buurtbewoners vertelden over hun betrokkenheid bij de plannen. Ondanks dat het uitgangspunt was dat de buurt grotendeels gesloopt zou worden, ontstond hier toch meer dan 70% draagvlak.

Een project waarbij het overleg met bewoners en de besluitvorming veel minder vlekkeloos verliep was de planvorming in de Jeruzalembuurt in Watergraafsmeer. Bert Meintser van het ASW adviseerde bewonersgroep in verschillende fases van de voorbereiding. Na een valse start in 2000 is hier vele jaren gepraat en vergaderd om alsnog een plan voor elkaar te krijgen, waarbij er ook voor de bewoners toekomstperspectief zou zijn. Uiteindelijk is zelfs dat nauwelijks gelukt, en moet een groot deel van de bewoners nu nog vele jaren wachten voor er iets gaat gebeuren. De presentaties zorgden voor een goede bagage voor de discussieronde. Hieruit volgde een aantal duidelijke conclusies en aanbevelingen.

In 2010 zal een vervolgbijeenkomst worden georganiseerd maar dan met de uitvoerders van corporaties en stadsdelen. Begin volgend jaar verschijnt er ook een uitgebreider verslag van de bijeenkomst. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Fatiha Alaoui van het Stedelijk Bureau Wijksteunpunten Wonen.

Artikel delen:

!WOON