Huurdersvereniging complex 40 naar rechter

23 december 2009

Een langdurige ingrijpende renovatie met veel overlast, geen wisselwoningen, een vergoeding van 1400 euro en een vastgelopen overleg met de verhuurder. Voor de bewoners van complex 40 van verhuurder Stadgenoot/Far West aanleiding om via een nieuw opgerichte huurdersvereniging naar de rechter te stappen. Samen met een advocaat hopen zij alsnog een hogere vergoeding af te dwingen.

Op een druk bezochte bewonersvergadering op 22 oktober jongstleden in de van Eesterenzaal bij Eigenwijks hebben bewoners van complex 40 besloten een huurdersvereniging op te richten om zich een steviger positie te verwerven tegenover de verhuurder . Op 9 december is de HUURDERSVERENIGING COMPLEX 40 daadwerkelijk opgericht bij de notaris. Door vijf bewoners die zich beschikbaar hebben gesteld om het bestuur te vormen. De bewoners van het complex zijn tot deze stap gekomen vanwege de problemen die de langdurige renovatie van de woningen oplevert. Bij de renovatie van de meer dan 300 woningen worden niet alleen de ramen vervangen en de schil van de woningen aangepakt, ook moet in meer dan 70% van de woningen de keuken, douche en wc worden vervangen en worden de portieken grondig aangepakt, en dat alles in principe tijdens bewoning.

Afgelopen jaren zijn er regelmatig bewoners naar het spreekuur gekomen van het Wijksteunpunt Wonen Slotervaart bij Eigenwijks in de Jan Tooropstraat met klachten over de renovatie. Daarop zijn er, met ondersteuning vanuit het WSWonen Slotervaart, verschillende keren overleggen geweest van een groep bewoners met Stadgenoot en Far West over de problemen die de renovatie voor de bewoners oplevert en wat daar aan gedaan zou kunnen worden. Er zijn onder andere afspraken gemaakt over:

  • het beter en tijdig informeren van bewoners,
  • het beschikbaar stellen van een informatieboekje met foto’s van de komende werkzaamheden,
  • het kunnen gebruik maken van een zogenaamde gebruikerswoning om daar, gedurende de aanpak van keuken, douche en wc , te kunnen koken, douchen en van het toilet gebruik te maken en later ook daar te kunnen slapen,
  • een financiele vergoeding voor bewoners als er langer wordt gewerkt dan afgesproken,
  • het aanstellen van een bewonersbegeleider.

Maar Stadgenoot en Far West bleven van mening dat de renovatie tijdens bewoning kon plaatsvinden en wilden niet ingaan op vragen en eisen van bewoners voor een hogere vergoeding dan de toegezegde 1400 euro. Bewoners waren en zijn van mening dat zij tijdens de werkzaamheden in de woning niet in de woning kunnen wonen en dat zij daarom recht hebben op een wisselwoning en een hogere vergoeding, te weten 5275 euro.

Ondanks de bovengenomende afspraken en verbeteringen bleven er klachten over de renovatie binnenkomen bij het Wijksteunpunt Wonen Slotervaart, zoals klachten over:

  • het ontbreken van een duidelijke lijst van uit te voeren werkzaamheden in de woning en het ontbreken van een duidelijke planning daarvan
  • slechte communicatie met de bewoners
  • de kwaliteit van de uitvoering
  • de uitvoering zelf
  • de kwaliteit van de gebruikerswoningen en het ontbreken van voorzieningen, zoals tv en internet
  • het snelle heen- en weer moeten verhuizen van woning naar gebruikerswoning
  • het niet compenseren van verlies van oppervlakte van de boxen van de benedenwoningen,
  • het niet of slecht nakomen van afspraken door werklieden,
  • het niet of niet volledig nakomen van toezeggingen
  • stof- en geluidsoverlast, vooral door de aanpak van de portieken
  • het niet compenseren van extra kosten voor energie door de kou en tocht door de aanpak van de portieken
  • overlast van het bouwen van de aangrenzende nieuwbouw
  • het niet kunnen gebruiken van de binnentuinen en speelplekken voor de kinderen, vanwege het feit dat hier bouwmaterialen liggen opgeslagen

Deze klachten waren aanleiding voor een aantal bewoners om nu echt stappen te gaan ondernemen. Na overleg met en hulp van de bewonersondersteuner van het Wijksteunpunt Wonen Slotervaart werd besloten om bovengenomede bewonersvergadering te organiseren met als doel een huurdersvereniging op te richten die eventueel ook juridische stappen zou kunnen ondernemen.

Na de bewonersvergadering heeft overleg plaatsgevonden met Far West en Stadgenoot over de problemen en klachten met betrekking tot de renovatie en de hoogte van de vergoeding. Er zijn door Far West/Stadgenoot een aantal verbeteringen voorgesteld, maar er is bij lange na niet aan de wensen van bewoners tegemoet gekomen. Daarom heeft het bestuur van de huurdersvereniging besloten een advocaat in te schakelen.

De advocaat gaat namens de huurdersvereniging en twee individuele huurders een zaak aanspannen tegen Stadgenoot. Het belangrijkste punt van de dagvaarding is de hoogte van de vergoeding. Bewoners, waar keuken, wc en badkamer worden aangepakt, krijgen nu een vergoeding van 1400 euro. Het bestuur van de huurdersvereniging is van mening dat dit bedrag 5275 euro moet zijn, omdat het voor bewoners niet mogelijk is in de woning te blijven wonen tijdens de werkzaamheden. De advocaat is nu bezig zoveel mogelijke informatie te verzamelen om het proces zo goed mogelijk te voeren. In januari 2010 zal de rechtszaak plaatsvinden.

Daarna volgt er weer een bericht hoe het verder gaat met de bewoners en de renovatie!

Artikel delen:

!WOON