Werkbezoek Freek Ossel en Maarten van Poelgeest Edisonstraat

01 februari 2012

Donderdag 26 januari hebben wethouders Freek Ossel en Maarten van Poelgeest een bezoek gebracht aan een particulier huurcomplex in de Edisonstraat in Oost. Het bezoek was bedoeld om de wethouders te informeren over de nieuwe werkwijze  samen met het Energieteam om energieverbeteringen aan te brengen aan woningen. Aansluitend aan het werkbezoek is een brede discussie tussen huurders, eigenaar, Vastgoedbelang en de Huurdersvereniging Amsterdam gevoerd over de knelpunten bij het verbeteren van de energieprestaties in de particuliere huursector.

Begin 2011 is Wijksteunpunt Wonen Oost na klachten over de energieprestatie en wooncomfort over  woningen in de Edisonstraat met de huurders in gesprek gegaan. Binnen het complex bleek draagvlak te zijn voor het verbeteren van de woningen. In samenwerking met het Energieteam is een rapport opgesteld waarin verschillende mogelijkheden staan doorberekend. Dit rapport was bedoeld om het gesprek met de verhuurder aan te gaan. Wijksteunpunt Wonen Oost zal in samenwerking met Vastgoedbelang een maatwerkadvies opstellen voor het complex, het maatwerkadvies wordt voorgelegd worden aan zowel de huurders als verhuurder. Het complex in de Edisonstraat dient als pilot project voor energieverbeteringen in de particuliere huursector in Amsterdam.

Verder zijn andere belangrijke punten gesignaleerd over energieverbeteringen in de particuliere huursector. Zo signaleerde Vastgoedbelang dat de kwaliteit van de bouwopleiding soms onvoldoende is en zijn bouwwerkers vaak onvoldoende in staat tot het uitvoeren van energieverbeteringen, omdat het om specialistisch en gedetailleerd werk gaan. De gemeente pakt deze bal op en gaat samen met Vastgoedbelang in overleg met Amsterdamse bouwopleidingen. Verder zijn er problemen met de financiering van dergelijke projecten. Het is moeilijker om hypotheken te verkrijgen, er wordt druk gewerkt aan nieuwe financiële impulsen om op te kunnen schalen in het aantal complexen waar energieverbeteringen zullen worden aangebracht. Wijksteunpunt Wonen Oost gaat dan ook de complexen in Oost met een laag energielabel in kaart brengen om meer energieprojecten op te starten.

Woont u in een particulier complex en wilt u graag advies en ondersteuning bij het verwezenlijken van energieverbeteringen aan je woning (dubbelglas, c.v. of bijvoorbeeld betere dakissolatie), neem dan vooral contact met ons op.

Artikel delen:

!WOON