Gluurverhoging inbreuk op privacy

05 maart 2012

Als het aan het kabinet ligt, krijgen verhuurders inzicht in het inkomen van huurders. Het kabinet wil alle verhuurders voortaan de mogelijkheid geven om inkomensindicaties op te vragen bij de belastingdienst. Volgens het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) is deze inbreuk op de privacy niet te rechtvaardigen. De Woonbond heeft een actiewebsite met een groot aantal heldere tegenargumenten gelanceerd op www.gluurverhoging.nl.

Huurders die de schending van hun privacy een probleem vinden, kunnen dat bij het CBP melden. Op www.gluurverhoging.nl staat hoe dat werkt.

Ondanks dat het wetsvoorstel nog niet eens is behandeld in de Tweede en Eerste Kamer, zijn verhuurders al begonnen met het opvragen van inkomens gegevens van huurders bij de belastingdienst. Het kabinet is van plan om de huurverhoging voortaan inkomensafhankelijk maken en wil het voor verhuurders mogelijk maken om bij de belastingdienst een inkomensindicatie op te vragen voor alle huurders. Verdiende u in 2010 volgens de belastingdienst meer dan 43.000 euro (±2100 net per maand), dan mag uw verhuurder dit jaar de huur niet met 2,3% maar met 7,3% verhogen.

Voor meer informatie zie www.gluurverhoging.nl.

Artikel delen:

!WOON