Met hoog inkomen meer betalen voor een huurwoning

13 maart 2012

De gemeente wil mensen die te veel verdienen voor hun huurhuis verleiden te gaan verhuizen.

De gemeente start rond de zomer een proef met flexibel huren, waarbij huurders van een woning met meer dan 142 zogenoemde ‘Donner-punten’ een huur gaan betalen die afhangt van het inkomen. Doel is het zogeheten scheefwonen aan te pakken. “We willen met deze proef huishoudens verleiden om te verhuizen naar betere en duurdere woningen. Dat doen we om de doorstroming op de huizenmarkt in Amsterdam te verbeteren”, laat wethouder Freek Ossel (Wonen en Wijken) weten. Veel huishoudens blijven in hun goedkope huurhuis wonen terwijl hun inkomen stijgt. Dit wordt scheefwonen genoemd. In Amsterdam geldt dit voor ongeveer 5 procent van de ongeveer 270.000 huurwoningen. “De gemeente kan scheefwoners niet dwingen om te verhuizen, en dat willen we ook niet. Het huurrecht maakt dat onmogelijk en het is ook niet redelijk om mensen te dwingen te verhuizen.” Maar Ossel wil ze wél aanmoedigen om te verhuizen.  Zo zijn er afspraken met de corporaties gemaakt om sociale huurwoningen te verkopen. Daarnaast wordt ingezet op het bevorderen van de verhuur van woningen met prijs tussen 650 en 800 euro, het zogeheten middensegment. En voor iedereen die niet wil verhuizen, komt de proef flexibel huren. Overigens moeten de kaders daarvan nog worden vastgesteld.

Een veelgehoord argument dat scheefwoners in Amsterdam nauwelijks alternatieven hebben omdat enerzijds kopen veelal geen optie (meer) is en er anderzijds te weinig huizen zijn met een huur rond 700 euro, is volgens de gemeente niet helemaal waar. Er zijn voor hen wel degelijk betaalbare woningen en ook in de huursector zijn mogelijkheden, meent de wethouder.

Door de Donnermaatregel (hiermee kan een huurwoning met meer dan 142 punten worden vrijgegeven) kan in principe de huur van circa een derde van de Amsterdamse huurwoningen vrij komen. De gemeente heeft echter met de corporaties afspraken gemaakt dat er voldoende goedkope woningen (met een huur tot 545 euro) zijn. Uit recente cijfers van de gemeente blijkt overigens dat het aandeel goedkope huurwoningen de laatste jaren daalt, maar volgens de gemeente zijn er nog meer dan genoeg goedkope huurwoningen voor huishoudens met de lagere inkomens. Vooralsnog is er volgens de gemeente “geen reden tot zorg.”

Bron: http://www.metronieuws.nl/plus/met-hoog-inkomen-meer-betalen-voor-een-huurwoning/SrZlcg!RRkxMDnPy4zeE/

 

Artikel delen:

!WOON