Voorlichting over goed ventileren

21 maart 2012

Een veelvoorkomend probleem in de woningen waar Wijksteunpunt Wonen (WSWonen) woningopnames doet, is vochtproblematiek. Vaak gaat het om schimmelvorming op muren en plafonds. Dit kan een bouwkundig gebrek zijn waar verhuurder iets aan moet doen maar regelmatig gaat het ook om huurdergedrag. De woning wordt niet goed geventileerd waardoor er ongezonde situaties ontstaan voor bewoners. WSWonen heeft samen met de GGD voorlichtingsmateriaal ontwikkeld waaronder de flyer 10 ventilatietips.

Veel vocht in de lucht is slecht voor uw gezondheid en de staat van uw huis. Door veel vocht in uw woning kan u gezondheidsklachten krijgen en uw woning wordt er slechter van. Het is daarom belangrijk om zoveel mogelijk te zorgen voor ventilatie in alle kamers van uw huis. Het vocht in de  lucht moet namelijk de woning kunnen verlaten.

Oorzaken voor veel vocht in de lucht in de woning zijn: douchen, koken  en transpiratie. Door vocht krijgt u schimmelvorming en huisstofmijt in de woning, deze kunnen gezondheidsproblemen als benauwdheid, hoofdpijn, hoesten en (chronische) verkoudheid veroorzaken. Met name astmapatiënten of patiënten met andere luchtwegaandoeningen zijn hier bijzonder gevoelig voor. Los van de mogelijke medische gevolgen tast schimmel en vocht uw behang en muren aan. Tegen grote schimmelvlekken valt niet op te schilderen, omdat schimmel er doorheen trekt.

Vaak zijn keukens en badkamers de plekken waar schimmel het snelst voorkomt, omdat de ventilatie daar dan onvoldoende is en er veel vocht wordt geproduceerd. Voelt u daarom eens aan het ventilatierooster of deze een zuigende werking heeft. Mocht dit niet het geval zijn dan heeft u waarschijnlijk een grote oorzaak van de schimmel op die plekken in uw huis gevonden, neem dan direct contact op met uw verhuurder en dien een reparativerzoek in. Mocht uw verhuurder het probleem niet voldoende verhelpen of heeft u andere vragen over vochtproblematiek? Neem dan contact met het Wijksteunpunt Wonen. Ook geven wij voorlichting aan groepen over effectief ventileren.

Kijk ook voor meer informatie op de voorlichtingspagina over gezond wonen van de Gemeente Amsterdam.

 

Artikel delen:

!WOON