Energiebesparing = Geldbesparing

24 april 2012 - Onder de naam Energiebesparing = Geldbesparing geeft Wijksteunpunt Wonen Oost bewonersgroepen voorlichting over de financiële voordelen van energiebesparing. Aan de hand van het energieverbruik van een gemiddeld gezinshuishouden krijgen bewoners voorlichting en tips over het eigen woongedrag die kunnen helpen met het verlagen van de energielasten. De voorlichting heeft het doel inwoners uit Oost bewust te maken over het effect van hun eigen handelen op de energierekening.

De voorlichting legt bewoners uit dat een derde van de energierekening bepaald wordt door het eigen woongedrag en rest wordt bepaald door de staat van de woning. In de voorlichting krijgen bewoners praktische tips als bijvoorbeeld: de verwarming een graadje lager zetten, een waterbesparende douchekop installeren, de functie van een Energielabel en de Energieweter bij de aanschaf van apparaten, hoe men het zuinigst kan wassen en drogen (droog bijvoorbeeld u was buiten en gebruik geen droogmachine) en dat een led-lamp duurder is in aanschaf, maar wel zuiniger dan een spaarlamp. Tijdens deze tips wordt samen met de bewoners ervaringen uitgewisseld over het verbruik in huis en de manier waarop zij daar mee omgaan. Bewoners wordt ook gevraagd of ze op de hoogte zijn van de verschillende tarieven die leveranciers hanteren op verschillende dagdelen.

Naast het woongedrag zijn er ook bewoners die meer willen met energiebesparing. Elke voorlichting eindigt daarom met een uitleg over het Energieteam en hoe het Energieteam bewonersgroepen kan voorlichten over de mogelijkheden om woningen te verbeteren en hoe zij dit het beste kunnen aanpakken.

De deelnemers van de eerste zeven voorlichtingen krijgen een energiepakket met daarin: een zandloper voor onder de douche (als herinnering om korter te douchen), spaarlamp,  radiatorsticker (bewoners kunnen vanaf een afstand makkelijk zien of een radiator nog aan staat), watersaver (plastic dop die onder een kraan aangebracht kan worden en er voor zorgt dat er 50% minder water gebruikt wordt) en een doorvoer stekker met schakelaar die gebruikt kan worden om een stekkerdoos met stand-by apparaten (audio en video aparatuur) gemakkelijk in een keer uit te zetten is.

U kunt u hier aanmelden voor een voorlichting.

Artikel delen:

!WOON