Gezinnen gemiddeld €156 per jaar meer kwijt aan energiekosten

14 mei 2012

De energieprijzen stijgen door. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de gemiddelde stijging in 2012, 9% ten opzichte van 2011. Dit is een gemiddelde energielasten stijging van €156,- per jaar. Ook voor de toekomst wordt verwacht dat de energieprijzen blijven stijgen.

De energierekening is in 2012 wederom flink gestegen. In het overzicht van het CBS wordt inzichtelijk gemaakt wat duurder is geworden. De leveringskosten van gas zijn het meeste gestegen.

In vergelijking met andere producten stijgen de energieprijzen het hardste. Zo zijn de energieprijzen de afgelopen vijftien jaar met zo’n 120% gestegen.

Slim energie inkopen
Verwacht wordt dat de energieprijzen net zoals de afgelopen vijftien jaar zullen doorstijgen. Het wordt dus steeds belangrijker goed op te letten bij welke energieleverancier u het goedkoopste uit bent. Volgens de consumentenbond is het van belang ieder jaar de energieprijzen van uw huidige leverancier te vergelijken met die van anderen en/of collectief energie in te kopen. Energieleveranciers zouden per jaar schommelen in de prijzen. Energiekosten vergelijkingswebsites geven een overzicht van de kosten bij de verschillende energieleveranciers.

Wat kunt u zelf doen?
U kunt met uw medehuurders en hulp van Wijksteunpunt Wonen een bewonerscommissie oprichten en samen met uw verhuurder in gesprek gaan over woningverbeteringen. Het Energieteam kan voor u onderzoeken of uw woningen energiezuiniger gemaakt kunnen worden. Het Energieteam kan berekenen welke woningverbeteringen (betere isolatie en/of verwarmingsinstallatie) u geld kunnen besparen. Vooral bij verouderde wooncomplexen zijn grote stappen te maken. Let wel op, woningverbeteringen levert u geld op, maar vanwege de aanzienlijke investering staat daar ook vaak een redelijke huurverhoging tegenover. Verder geeft Wijksteunpunt Wonen Oost voorlichting (Energiebesparing = Geldbesparing) aan bewonersgroepen over de invloed van het woongedrag op de energierekening.

 

Artikel delen:

!WOON