Inkomensgrens sociale huur in bepaalde situatie opgetrokken naar €38.533

30 mei 2012

Vanwege de Europese inkomensgrens kunnen huishoudens met een inkomen boven de €34.000 euro geen sociale huurwoning meer krijgen. Corporaties hebben echter de vrijheid om 10% van hun woningbezit te verhuren zonder inkomensgrens, de zogenaamde 10-procentregeling. Vanaf nu wordt de 10-procentregeling in regio Amsterdam ingezet om de inkomensgrens voor sociale huurwoningen onder bepaalde voorwaarde op te trekken naar €38.533.

De 10-procentregeling is door corporaties in Amsterdam bewaard voor stadsvernieuwing en bijzondere (medische) gevallen. Corporaties vreesde dat een enorme groep huurders de stadsvernieuwing zou blokkeren. Bij stadsvernieuwing worden complexen gerenoveerd of gesloopt. De huurders van deze blokken kunnen met voorrang ergens anders gaan wonen of op gegeven moment weer terug keren naar de oude woning. Als daar huurders tussen zouden zitten met een hoger inkomen dan zou daar de 10-procentregeling voor gebruikt worden. Men vreesde dat hier de volle 10-procentregeling aan besteed zou worden. In 2011 blijkt dat slechts 6% van alle vrijkomende woningen verhuurd worden aan huurders met een hoger inkomen dan € 34.000. Er is dus nog ruimte over.

Doordat er ruimte over is kan voor bepaalde gevallen de inkomensgrens worden opgetrokken naar €38.533. Dit geld echter alleen voor gezinnen (minimaal één ouder één kind) en alleen voor sociale huurwoningen met minimaal drie kamers en een huur van €562 tot €665. Dit geld dus niet voor iedereen!

Het verkrijgen van een sociale huurwoning in Amsterdam blijft niet eenvoudig, de inkomensgrens maakt de sociale huurwoningen voor een grote groep middeninkomens ontoegankelijk. Politiek en corporaties willen dan ook dat de grens in Nederland wordt verhoogd naar 43.000 euro. Minister Spies voert hierover gesprekken met Europa.

* Zie ook: NUL20: Corporaties verhogen inkomensgrens, mei 2012.

Artikel delen:

!WOON