Nieuwe huren fors gestegen door Donnerpunten

07 mei 2012

Per 1 oktober 2011 is in een groot deel van Nederland een toeslag van 74 of 126 euro (15 of 25 punten) ingevoerd, ook wel bekend als de “Donnerpunten”. De toeslag betreft de maximale huurprijs. Bij nieuwe verhuur kan een verhuurder deze bonus incasseren. Verhuurders maken ruim gebruik van deze mogelijkheid, ook corporaties. Huurdersvereniging Amsterdam vecht de maatregel aan in een bodemprocedure tegen de staat.

Voorbeelden, aanbod op Woningnet, april 2012:

  • portiekwoning in Nieuw-West, 4e etage, 52 m2, € 674 per maand
  • flat Zuidoost, 46 m2, € 512 per maand
  • benedenwoning Noord, 31 m2, € 509 per maand.

Quellijnstraat 68-2
Corporatie woning (Rochdale), komt met de Donnerpunten boven de liberalisatiegrens (152 punten); berekende huurprijs € 712; vraagprijs € 1051 per maand.

Twee van de zeven wasbakken

Vechtstraat 118 H, Singeldam Vastgoed B.V.
Woning van slechts 43 m2 wordt verhuurd voor een huurprijs van € 1.400. Woning heeft maar liefst 7 wasbakken en 2 badkamers. In elke badkamer (bij elkaar slechts 2.31 m2) hangen twee wasbakken, in elk van de drie piepkleine slaapkamers nog één. Eigenaar heeft zo met extra punten willen liberaliseren.

Van Oldebarneveldstraat 39-2
Woning van 50 m2, recent opgeknapt, dubbel glas en HR-ketel, energielabel B (39 punten). Met 25 Donnerpunten erbij komt de woning op 144 punten. Daarmee is de huurprijs geliberaliseerd en vervalt de bescherming tegen extreme huurprijzen.

Zittende huurder gedupeerd
Een huurder uit Nieuw-West kwam er in juli vorig jaar dankzij het huurteam achter dat hij te veel betaalt. Hij stelde de verhuurder voor de huur met € 30 per maand te verlagen op grond van de dan geldende puntentelling. Ingangsdatum is dan volgens de regels twee maanden later, dus 1 oktober. Ondertussen veranderde de wetgever de spelregels: per 1 oktober kwamen er 25 punten bij. De minister zegt dat het niet de bedoeling was dat zittende huurders last hebben van de Donnerpunten, maar dat is niet zo geregeld in de wet. “Daar kan ik niets mee, ik moet gewoon de regels toepassen”, aldus de voorzitter van de huurcommissie. De Donnerpunten tellen mee en de huurverlaging is niet doorgegaan. De Donnerpunten hebben dan ook wel degelijk effect op zittende huurders: de huren kunnen verder stijgen, het voeren van een onderhoudsprocedure is minder (of soms helemaal niet) interessant want de sanctie is minder geworden (die is gerelateerd aan de maximale huurprijs).

Artikel delen:

!WOON