Aireyflats energiezuinig – welke verbetering is mogelijk?

21 juni 2012

Op dinsdag 29 mei 2012 organiseerde de bewonerscommissie Aireyflats-Amstelhof in samenwerking met het Wijksteunpunt Wonen Zuid een bewonersavond. Aanleiding voor het organiseren van deze avond was de huidige situatie rondom de monumentenstatus van de woningen en het energiezuinig maken van de woningen. Zodra de woningen de monumentenstatus krijgen, wordt het moeilijker en duurder om energiebesparende maatregelen toe te passen. Deze avond was bedoeld om de bewoners te informeren en van de aanwezigen een mandaat te ontvangen om in gesprek te kunnen gaan met de eigenaar van het pand en het stadsdeel.

Airey systeem

Het Wijksteunpunt Wonen Zuid kreeg begin 2011 veel vragen van huurders over de slechte isolatie en de hoge stookkosten. Mede door dit soort vragen is bewonerscommissie Aireyflats-Amstelhof opgericht. De bewonerscommissie houdt zich momenteel bezig met het energie aspect van de woningen wat een negatieve invloed heeft op het huidige wooncomfort.

De woningen zijn gebouwd volgens het Airey systeem, vernoemd naar de uitvinder, de Engelse ingenieur Sir Edwin Airey. De woningen zijn opgebouwd uit een skelet van beton en staal met buiten- en binnenbekleding van beton- en houtvezelplaat. Ramen en dakspanten zijn van staal, de kap is met hout beschoten met bitumen afdekking. Als gevolg van deze bouwconstructie zijn de woningen volgens de huidige normen slecht geïsoleerd. In de winterperiode moet er flink gestookt worden om de woningen goed warm te krijgen. Het energieverbruik van deze woningen is dan ook groot wat resulteert in een hoge energierekening voor de bewoners.

 

Monumenten status complex Amstelhof

De woningen staan op de nominatielijst en hebben nog niet de monumenten status. Een groot nadeel van het hebben van een monumentenstatus is dat het moeilijker en duurder wordt om de woningen energiezuinig te maken. Er zitten immers beperkingen aan het aanbrengen van veranderingen aan zowel de binnen- als buitenkant van de woningen.

 

Warmtebeeldcamera

De warmtebeeldcamera is ingezet voor een gevelscan van het complex Amstelhof. Met behulp van de warmtebeeldcamera is inzichtelijk gemaakt hoe het gesteld is met de warmte verliezen van het complex. Een opname van de gevel, gemaakt aan de buitenzijde, geeft inzicht over de plaatsen in de gevel waar warmte, door bijvoorbeeld slechte isolatie, naar buiten lekt. De beelden dragen bij aan een goede analyse van de energiehuishouding van een pand en helpen bij het vinden van oplossingen als er ‘energielekken’ zijn.

 

De kleurschakering is als volgt: hoe roder, hoe meer warmte er naar buiten lekt. De verticale stroken op de kopgevel van het blok laten duidelijk de plaats zien van de betonconstructie waaraan de gevelplaten bevestigd zijn. De warmtebeelden die gemaakt zijn laten duidelijk ziet dat er sprake is van warmteverlies. In combinatie met de bouwtekeningen geeft dit meer inzicht in het warmteverlies.

 

                 

Mandaat bewoners

De bewonerscommissie heeft tijdens de bewonersavond een mandaat van de aanwezige bewoners ontvangen om in gesprek te gaan met de beheerder en het stadsdeel over de monumentenstatus en het aspect energiebesparing. Eventuele beslissingen die genomen dienen te worden naar aanleiding van de gesprekken, zullen besproken worden op de volgende bewonersavond.

Artikel delen:

!WOON