Woningonttrekking: boetes!

18 juni 2012

Vorig jaar publiceerde bureau Regioplan een onderzoek naar de stand van zaken rondom shortstay verhuur. Op basis van het aanbod op internet van verschillende aanbieders maakte het bureau een schatting dat er ruim 2000 Amsterdamse woningen zijn onttrokken door deze alleen als shortstay te verhuren. Dan gaat het om periodes van een enkel weekendje tot enkele weken tot maanden. Deze 2000 woningen zijn niet meer beschikbaar voor (Amsterdamse) woningzoekenden.

Naast deze zogenaamde shortstay worden er vele woningen als Bed & Breakfast verhuurd. Je mag een deel van je woning, maximaal 40%, als B&B verhuren aan bijvoorbeeld toeristen die een weekendje Amsterdam willen beleven. Voorwaarde is dat de hoofdbewoner ook zijn hoofdverblijf in de woning heeft. Op http://www.bedandbreakfast.nl/bed-and-breakfast-nl/amsterdam/nederland/c2759794 staan tientallen complete appartementen aangeboden onder het mom van een B&B. Ook op deze wijze vindt op grote schaal woningonttrekking plaats. Bed & breakfastverhuur heeft (nog) geen prioriteit bij de handhaving van de gemeente.

Een andere trend die we signaleren is kamersgewijze verhuur van woningen. De eigenaar plaatst in een woning enkele gipswandjes en kan zodoende één woning aan drie of vier studenten verhuren. Elke kamer levert al snel € 450 tot € 500 op zodat de eigenaar een leuk rendement kan behalen. Hoewel de woning weliswaar wordt bewoond wordt deze wijze van verhuur ook gezien als woningonttrekking.

De Dienst Wonen Zorg en Samenleven heeft recent aangekondigd, zie een artikel hierover van een advocatenkantoor, een verscherpt toezicht te houden en overtreders (de verhuurders) te beboeten met een bedrag van € 12.000 tot maximaal € 18.500 bij herhaling van geconstateerde illegale woningonttrekking of het zonder vergunning omzetten van de woonbestemming. Het kan dan gaan om illegale shortstay, hotelexploitatie of kamerverhuur. Doel hiervan is dat de woning weer regulier verhuurd gaat worden.

Ervaart u overlast van kamergewijze verhuur, (illegale) shortstay of vermoedt u een illegaal hotel in het pand waar u woont? U kunt natuurlijk altijd contact opnemen met het Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag, of u kunt het rechtstreeks melden bij de Gemeente Amsterdam.

Artikel delen:

!WOON