Maximale huur Rijksmonumenten omhoog

06 juli 2012 - De maximale huurprijs van Rijksmonumenten gaat fors omhoog. Dat heeft de Tweede Kamer kort voor het zomerreces besloten. Alle nieuw te verhuren monumentwoningen vallen daarmee in de vrije sector. Hoe klein of slecht onderhouden de woning ook is.

De nieuwe regeling, waarbij Rijksmonumenten 50 extra punten krijgen, komt in de plaats van de nu geldende 30% toeslag. Voor woningen gelegen in een van Rijkswege Beschermd stads- of dorpsgezicht kan onder voorwaarden een opslag van 15 procent plaatsvinden.

Eerder maakte Huurdersvereniging Centrum bezwaar tegen dit plan van demissionair minister Spies, maar dat heeft helaas niet mogen baten. Na de Donnerpunten vormen de ‘Spiespunten’ een nieuwe slag voor de Amsterdamse binnenstad. Men denkt in Den Haag bij monumenten wellicht aan luxe panden in de grachtengordel. Maar verreweg de meeste huurwoningen in monumenten in de Amsterdamse binnenstad bevinden zich in de Jordaan en wel in heel eenvoudige panden en complexen, zoals de vele hofjes. Extra bitter dat het veelal woningen betreft die gebouwd zijn voor de laagste inkomensgroepen en die niet zelden door bewonersacties gered zijn van de sloop.

Vanwege de demissionaire status van het kabinet moet de regeling nogmaals aan de Ministerraad worden aangeboden. Dat zal naar verwachting medio augustus gebeuren, aldus het ministerie. Wijzigingen van de regeling worden niet verwacht. Na de bespreking in de Ministerraad kan de minister de AMvB tekenen, waarna publicatie volgt. De regeling zou dan per 1 januari 2013 kunnen ingaan.

Klik hier voor de aanbiedingsbrief van het ontwerpbesluit wijziging Besluit huurprijzen woonruimte (monumenten).

Lees ook het nieuwsbericht van de Woonbond.

 

Artikel delen:

!WOON