Eindelijk duidelijkheid voor huurders

19 september 2012

Na twee jaar onderhandelen zijn gisteren de Amsterdamse kaderafpraken bij renovatie en sloop ondertekend. In de praktijk zijn ze op 1 januari 2012 al ingegaan. De kaderafspraken regelen de rechtspositie van de huurder en de inspraakmogelijk-heid van de bewonerscommissie van een complex waar een renovatie gaat gebeuren. Er hoort een publieksversie bij, een handleiding voor huurders.

Renovatie is zeer ingrijpend voor de bewoners. Daarom is het goed dat nu, na vele jaren waarin er vaak misverstanden en frustraties speelden, in klare taal de rechten van de huurders op een rij zijn gezet. De kaderafspraken horen bij de beleidsovereenkomst Bouwen aan de Stad II. Deze overeenkomst is ondertekend door wethouder Ossel, Huurdersvereniging Amsterdam, alle woningcorporaties en de stadsdelen.

Het motto van de kaderafspraken: met samenwerking bereik je meer dan met strijd en wantrouwen. De bewonerscommissie kan veel bereiken voor de huurders en een sterke positie innemen als ze verstandig gebruik maakt van de kaderafspraken. Voor woningcorporaties is het ook prettig om te weten waar ze aan toe zijn: conflicten met huurders kan niemand gebruiken die bezig is met een renovatie.

U kunt de publieksversie hier downloaden. Gedrukte exemplaren kunt u gratis ophalen bij het Wijksteunpunt Wonen. Voor de volledige tekst klik hier.

Artikel delen:

!WOON