Huren voor nieuwe Amsterdammers: een training over huren, speciaal gericht op internationals

17 september 2012

Het Wijksteunpunt Wonen Zuid is er voor de bewoners van het stadsdeel, bij hulp- en informatievragen over de eigen woonsituatie. Duizenden huurders uit Zuid weten jaarlijks de weg naar het Wijksteunpunt Wonen te vinden voor vragen over maximale huren, onderhoudsverplichtingen en vele andere vragen op het gebied van het huurrecht. Zo ook de ‘internationals’, internationaal georiënteerde zonder intentie tot definitief verblijf in Amsterdam. Veelal bekend onder de naam ‘expats’.

 

Internationals

Steeds meer komen internationals bij het Wijksteunpunt Wonen terecht met vragen over hun huurwoning. Zo hebben zij vragen over huurbescherming (tijdelijke verhuur, onderhuur), achterstallige onderhoud, huurverhogingen, servicekosten, lokale belastingen of het terugkrijgen van de borgsom. Men is vaak minder bekend met de Nederlandse woningmarkt en met de rechten en plichten van huurders en verhuurders. Ook de gekozen taal kan hierbij een barrière vormen.

Om internationals in Amsterdam beter te informeren heeft het Wijksteunpunt Wonen Zuid een specifieke training ontwikkeld speciaal voor internationals: ‘Huren voor nieuwe Amsterdammers’. Na afloop van deze training hebben internationals meer inzicht in hun rechten en plichten als huurder. Inzichten die van belang zijn om prettig te wonen in Amsterdam.

 

Inhoud

De training duurt ca. 1½ uur en kan zowel in het Nederlands als in het Engels worden gegeven. Tijdens de training is er volop gelegenheid voor het stellen van vragen over de eigen woonsituatie. De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Huurprijs (toetsen huurprijs, huurverhoging en huurverlaging, huurliberalisatie).
  • Huurbescherming (rechten en plichten huurder en verhuurder, huuropzegging, (illegale) onderhuur, tijdelijke huur).
  • Servicekosten (voorschot en afrekening, gemeubileerde verhuur, welke kosten kunnen servicekosten zijn).
  • Oplevering van de woning, retour borg.
  • Ondersteunende instanties (Wijksteunpunt Wonen, Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag, Dienst Wonen Zorg en Samenleven).
  • Huurcommissie en kantonrechter.

 

Locatie

De training kan op werkdagen zowel overdag als ‘s avonds worden gegeven. De locatie voor de training is bij het Wijksteunpunt Wonen Zuid aan de Gerard Doustraat 133 of een ander locatie naar keuze in Amsterdam Zuid. Mocht het niet mogelijk zijn om een geschikte locatie voor de training te vinden dan kan men contact opnemen met het Wijksteunpunt Wonen Zuid.

 

Kosten

Aan de training zijn in principe geen kosten verbonden. Het Wijksteunpunt Wonen is een onafhankelijke organisatie en heeft geen commerciële belangen.

 

Aanmelden en informatie

U kunt voor meer informatie over de training en/of aanmelding telefonisch contact opnemen tijdens kantooruren op dinsdag, donderdag en vrijdag bij mevrouw D. Eccles, tel. 020-664 53 83. Of via e-mail: zuid@wswonen.nl

 

Amsterdam Zuid

Artikel delen:

!WOON