Naming and shaming

25 september 2012

De gemeente Amsterdam zal de komende tijd meer inzetten op de aanpak van huisjesmelkers, een voornemen waar we zeer tevreden mee zijn. De fatale brand eerder dit jaar in een pand van een beruchte huisjesmelker op de Nieuwezijds Voorburgwal waar twee doden te betreuren vielen heeft de discussie weer op de kaart gezet.

Na de forse bezuinigingsopdracht die de Dienst Wonen, Zorg en Samenleven kreeg opgelegd is er ook bij Handhaving veel veranderd. Niet zozeer meer alle adressen controleren, maar meer handhaving op projectniveau. Dat zijn bijvoorbeeld projecten tegen illegale shortstay, matrassenverhuur, bemiddelingsbureaus en huisjesmelkers. Het Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag onderhoudt zeer goede contacten met de afdeling Handhaving en doet regelmatig voorstellen en suggesties voor handhavingstrajecten.

Om de strijd tegen huisjesmelkers nu te intensiveren heeft wethouder Freek Ossel bedacht om ook de schandpaal in te zetten: naming and shaming (lees: brief Ossel)

De eerste de beste huisjesmelker zal hier waarschijnlijk niet mee te maken krijgen, vermoedelijk geldt dit voor hardleerse types die ook na meerdere (bestuurlijke) boetes doorgaan met het benadelen van huurders. We zijn benieuwd naar de uitwerking!

Artikel delen:

!WOON