Voldoende betaalbare woningen of ‘Hyperhuren’?

24 september 2012

Door de nieuwe systematiek wat betreft huurprijsbepaling (donnerpunten, energielabel) kan voor een steeds groter deel van de woningvoorraad de nieuwe aanvangshuur vrij bepaald worden. Dit werd verwelkomd door diverse politieke partijen want hiermee zouden ook mensen die iets meer te besteden hebben ook op deze woningen terecht kunnen. Deze partijen signaleren juist knelpunten in het middensegment van de woningmarkt.

En inderdaad is het aantal woningen dat nieuw verhuurd wordt in het niet-geliberaliseerde segment (onder 664,66€) dramatisch gedaald sinds de wijziging van de wetgeving. Overigens is door de nieuwe huurprijsstelling ook de prijs-kwaliteitsverhouding in het niet-geliberaliseerde segment dusdanig verschoven dat verhuizen voor veel mensen geen optie is en er alleen gezocht wordt als er een dwingende noodzaak is. Nieuwe huishoudens (bijvoorbeeld na scheiden of zelfstandig gaan wonen) zijn namelijk de klos: zij betalen de nieuwe huurprijzen. Zittende huurders blijven vooralsnog uit de wind.

Uit onderzoek van de pvda blijkt dat veel van de woningen die nu niet meer sociaal verhuurd worden, niet voor iets meer verhuurd worden, maar voor flink veel meer. Ook de PvdA in stadsdeel Zuid wil daarom de discussie aan gaan over de afspraken die er gemaakt zijn tussen de huurdersvereniging, stadsdelen/ centrale stad en woningcorporaties over verkoop- en verhuurbeleid (Bouwen aan de Stad II). De partijen VVD, SP, VOZ en Groen Links ondersteunen de motie van de PVDA voor deze discussie.

De discussie vindt plaats op 4 oktober, volgens de agenda van de commissie Wonen om 21.45 (punt 8, zie ook hier voor meer stukken)

 

 

Artikel delen:

!WOON