WOZ-huren leiden in Amsterdam tot huurexplosie – persbericht huurdersvereniging Amsterdam

26 november 2012 -

Het kabinet Rutte-2 wil het puntenstelsel voor de bepaling van de maximale huur afschaffen en vervangen door een maximale huur op basis van 4,5% van de WOZ-waarde. De Huurdersvereniging Amsterdam voorziet dat dit in de regio Amsterdam zal leiden tot een ware huurexplosie. Zeker in de populaire wijken binnen de ring A10 zullen bij nieuwe verhuring vrijwel alle woningen in de vrije sector terecht gaan komen (huren boven de €665 zijn vrije sector). Door de invoering van de verhuurdersheffing zullen verhuurders zich verplicht voelen dat nieuwe maximum eruit te gaan halen en de kosten daarvan bij de huurders te leggen.
 
Op haar website stelt de Huurdersvereniging Amsterdam mensen zelf in staat te berekenen wat hun huidige huurwoning dadelijk mag opbrengen. Na het invullen van de WOZ-waarde verschijnt de nieuwe maximale huur volgens dit plan van het kabinet. Veel huurders kennen de huidige WOZ-waarde echter niet, want zij krijgen daarvan sinds 2009 geen bericht meer. Via dezelfde webpagina kunnen huurders deze waarde per e-mail opvragen bij de Belastingdienst Amsterdam.
 
De Huurdersvereniging Amsterdam komt in actie tegen dit bizarre plan van Rutte-2. Amsterdam kent nu nog wijken met een diverse bevolking. In alle wijken wonen nu nog verschillende inkomensgroepen, maar met dit maatregel zal daar een eind aan gaan komen. Voorzitter Frans Ligtvoet: “De ongedeelde stad bestaat straks niet meer. Dat gaat niet alleen grote problemen in de wijken veroorzaken, maar zal Amsterdam ook haar ziel kosten. Eeuwig zonde als door dit plan de verdeeldheid in onze stad zal toenemen.”
 

Artikel delen:

!WOON