Amsterdam wil koolmonoxidemelder in woningen

24 december 2012

Na een aantal treurige voorvallen wil Wethouder Freek Ossel in alle woningen met een open verbrandinsinstalltie een CO-melder laten aanbrengen. In de tussen tijd is het belangrijk dat u zelf actie onderneemt! Wacht niet op het handelen van uw verhuurder, maar koop zelf een CO-melder. Informeer uzelf over de symptomen van koolmonoxide en neem preventieve maatregelen.

Als u de woning verwarmt met een open verbrandingsinstallatie komt er veel koolmonoxide in een woning. Dit kan levensgevaarlijk zijn. Een CO-melder waarschuwt tegen een koolmoxidevergiftiging. Een CO-melder slaat echter alleen aan bij een ‘levensgevaarlijke’ hoeveelheid koolmonoxide. Ook wanneer de melder niet afgaat kan er sprake zijn van een te hoge en ongezonde hoeveelheid koolmonoxide. Dus ook met een CO-melder in de woning moet u alsnog opletten.

Let op de symtonen:
-De vlam in de geiser is oranje-geel  ipv blauw en hoger dan normaal.
-Lichte hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid  en/of  vermoeidheid binnenshuis, terwijl deze klachten verdwijnen als u naar buiten gaat.
-Ramen beslaan meer dan normaal.

U kunt zelf maatregelen nemen:
-Schaf een koolmonoxidemelder aan. Deze zijn verkrijgbaar vanaf  ca.  € 25,- euro.  Dat lijkt een hoog bedrag, maar bedenk dat het uw leven kan redden!
-Ventileer altijd tijdens het gebruik van elk gastoestel
-Laat elk jaar het onderhoud uitvoeren door een erkend installateur. In uw huurcontract staat als het goed is vermeld of de verhuurder dit doet of dat het uw eigen verantwoordelijkheid is.
-Laat elk jaar de schoorsteen nazien en zo nodig vegen

LET OP! Koopt u of krijgt u een CO-melder? Kijk dan naar de houdbaarheidsdatum. CO-melders moeten om de paar jaar vervangen worden.

Vorig jaar zijn alle huurteammedewerkers van Wijksteunpunt Wonen door de GGD Amsterdam voorgelicht over de gevaren  van koolmonoxidevergiftiging en hoe problemen in woningen hieromtrent te herkennen. Lees voor meer informatie de website van de GGD Amsterdam over gezond wonen.

Artikel delen:

!WOON