Gemeente geeft boete van € 288.000 aan huisjesmelker

17 december 2012 - Gemeente reageert snel en daadkrachtig op verzoek tot handhaving van Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag. Eigenaar krijgt boete van € 288.000.

Recent hebben we in Amsterdam een nieuwe trend in het verhuren van woningen gesignaleerd. Vanwege de stagnerende koopmarkt, de toename van vrije-sectorwoningen (Donner) en de immer aanwezige kamernood, verbouwen sommige (grote) eigenaren nu woningen zodat deze kamersgewijs verhuurd kunnen worden. In september schreven we hier ook een blog over.

Eigenaar Stadsrenovatie BV had afgelopen mei 7 panden aangekocht in de Van Bossestraat in Amsterdam West. De huurders werden al snel benaderd met de vraag of zij bereid waren om met een leuke verhuisvergoeding als bonus te verhuizen. De woningen die leeg stonden (antikraak) en woningen van uitgeplaatste huurders werden meteen verbouwd. Opvallend was dat in de woningen extra kamers werden toegevoegd. Per woning van 55m² kwamen vervolgens vier studenten te wonen. Dat leverde zo’n € 2000 per woning op, toch veel meer dan de ‘oude’ huurprijzen van ca. € 400 per maand.

Binnen enkele maanden woonden er opeens 50 studenten in de panden, het plan was dat het er misschien wel 140 zouden worden. Een illegaal opererende woningbemiddelaar, Diederik, vulde de woningen met studenten die hij via Facebook vond en die hem één maand huur als commissie moesten betalen.

Met zoveel nieuwe bewoners in de panden kwamen er al snel klachten van ernstige overlast; de zittende huurders klaagden dan ook al snel steen en been bij de verhuurder en de gemeente. In september stuurde het Meldpunt een brief over deze kamerverhuur en woningonttrekking naar wethouder Freek Ossel.

Op 13 december laat de gemeente Amsterdam middels een persbericht weten deze eigenaren nu boetes ter hoogte van € 288.000 op te leggen. Hier een alinea uit dat persbericht:

“Afgelopen zomer kwamen er bij stadsdeel West meerdere meldingen van overlast binnen. Het Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag trok eveneens aan de bel bij wethouder Ossel. Daarop is een onderzoek gestart, waaruit bleek dat er sprake is van illegale kamerverhuur. De woningen (55m2) in een blok werden opgekocht en een aantal zittende huurders is gevraagd te vertrekken. De woningen zijn verdeeld in zoveel mogelijk kamers die vervolgens verhuurd werden aan studenten. In een woning zaten zelfs zeven studenten.”

Vorige week ontving het Meldpunt ook een reactie van wethouder Ossel op de brief van afgelopen september. De gemeente komt vanwege dit dossier en de toenemende ‘verkamering’ begin 2013 met nieuwe beleidsvoorstellen.

De gemeente pakt het dossier ‘kamersgewijze verhuur in van Bossestraat’ daadkrachtig op. Naast de Van Bossestraat is deze vastgoedeigenaar ook panden in de bijvoorbeeld de 1e Helmersstraat, Haarlemmermeerstraat en Pretoriusstraat kamersgewijs aan het verhuren. Kan deze eigenaar ook met betrekking tot die panden nu een serieuze boete verwachten?

Artikel delen:

!WOON