Groenmarkt eist intrekking peildatum

05 december 2012

In de sfeervolle fietsenwerkplaats van MacBike aan de Marnixstraat debatteerden zaterdag 1 december politici met de Groenmarkthuurders. Onderwerp: de teleurstellende inspraak bij het renovatieplan. Ymere zelf wilde niet komen. Vele solidaire bewoners uit de hele stad stonden als haringen in de ton. 

Een belangrijk geschilpunt is dat Bewonerscommissie Groenmarkt vindt dat de door de gemeente afgegeven peildatum – de start van de uitplaatsing van de bewoners – van tafel moet omdat onvoldoende getoetst is of de huurdersinspraak wel voldoende ruimte heeft gekregen.
Deelraadslid Fred Kramer (GroenLinks) raadde de bewoners aan hun strategie niet alleen hierop te richten, maar ook een heropening van de onderhandeling voor te stellen, kort en afgebakend, met als doel het inspraaktekort te repareren.

Deelraadsleden Winnie Terra (PvdA) en Nelly Duijndam (SP) kondigden een motie aan: in het vervolg moet de stadsdeelraad zelf toetsen of er wel een peildatum kan worden afgegeven. Dit mag alleen als er voldoende huurders-inspraak is geweest en als de plannen van de corporatie op voldoende draagvlak kunnen rekenen. Zo staat het ook in de ‘Uitvoeringsinstructie’ van de Dienst Wonen, Zorg en Samenleven.

De avond werd georganiseerd door Bewonerscommissie Groenmarkt, met hulp van een geoliede crew van buurtbewoners. Alle middenstanders uit de buurt hebben een bijdrage geleverd: de ruimte zelf, de soep, de drankjes en ga zo maar door.

Lees hier het in de Echo gepubliceerde verslag van de avond, geschreven door de bewonerscommissie.

Bekijk de videoimpressie van het debat, met als titel Wil de ware Wibaut opstaan?

 

Artikel delen:

!WOON