Kantonrechter wijst ontruimingseis de Key af

12 december 2012 - De Key mag een huurwoning aan de Spuistraat, onderdeel van de Tabakspanden, niet ontruimen. Dat oordeelde de kantonrechter vorige week in een bodemprocedure die de Key had aangespannen tegen een zittende huurder. De Key wil in de Spuistraat een aantal panden slopen en renoveren en deed een beroep op dringend eigen gebruik.

Al jarenlang is er discussie over de Tabakspanden, waarvoor De Principaal BV (onderdeel van Woonstichting de Key) een ontwikkelingsplan heeft ingediend. De sociale huurwoningen moeten in het plan plaatsmaken voor dure koop- en huurwoningen. De bewoners, bedrijfsruimtehuurders en omwonenden verzetten zich tegen de plannen. Ook  de stadsdeelraad Centrum staat kritisch tegenover het ontwikkelingsplan.

Eén van de woonruimtehuurders was in april van dit jaar door de Key gedagvaard, met de eis tot ontruiming. De kantonrechter wees de ontruimingseis af. Het ontwikkelingsplan is nog niet klaar en de noodzakelijke (bouw)vergunningen nog niet zijn afgegeven.  Ook kon de Key niet aantonen dat er een financiële noodzaak is tot beëindiging van de huurovereenkomst en ontruiming wegens dringend eigen gebruik. De huurder werd in de procedure bijgestaan door een jurist van het WSWonen Centrum.

Onderdeel van de Tabakspanden is Spuistraat 199, vanwege de opvallende muurschildering beter bekend als het Slangenpand. Sinds de kraak van het pand in 1983 streven de bewoners naar een legale status en erkenning voor de noodzaak van woon- en werkruimte onder één dak. Klik hier voor de website.

Bewoners van het Slangenpand hebben een petitie opgesteld om ontruiming van de Tabak I en II te voorkomen. Klik hier.

Artikel delen:

!WOON