Energiebus Oost succes in Tweede Oosterparkstraat

20 februari 2013

Wijksteunpunt Wonen Oost (WSWonen Oost) ondersteunt bewonersgroep en Huurdersvereniging Oost (HO) en komt langs met de Energiebus Oost in de Tweede Oosterparkstraat. Een groep bewoners en vrijwilligers van de HO gingen handtekeningen verzamelen voor het indienen van een collectief verzoek tot het aanbrengen van isolerend dubbelglas. Bij de Energiebus konden bewoners informatie krijgen over energiebesparende maatregelen. Aan het einde van de dag had meer dan 70% van de bewoners zich opgegeven voor het huurdersinitiatief.

Verschillende huurders van een complex in de Tweede Oosterparkstraat klagen al jaren over hoge stookkosten, kou en condens aan de binnenkant van de ramen. Eind vorig jaar is tijdens een bewonersavond, georganiseerd door de HO, een bewonersinitiatief opgericht. Het doel is het indienen van een collectief verzoek voor het aanbrengen van isolerend dubbelglas. Door het aanbrengen van isolerend dubbelglas maakt het complex 2 labelstappen naar label B.

Draagvlak voor energiebesparing
De bewoners zijn gevraagd naar de maandelijkse stookkosten. De meeste gaven aan zo tussen de €140,- en €190,- euro per maand te betalen. Een van de bewoners had zelfs zijn bed in de woonkamer geplaatst omdat de slaapkamer te koud zou zijn, anderen plakken ‘s nachts de ramen af met plakband tegen de toch. Ook vroegen bewoners zich af of ze de eindjes nog wel aan elkaar weten te knopen. Dit gezien de te verwachtte huurverhoging en de stijging van de energiekosten. Dit alles maakte dat het initiatief met enthousiasme werd ontvangen. Aan de bewoners is uitgelegd dat een verhuurder altijd een redelijke huurverhoging mag vragen voor het verbeteren van woningen. Voor sommige huurders is een inschatting gemaakt van de huurverhoging op basis van de stedelijke Energiecheck. Aan het einde van de dag gaf meer dan 70% van de bewoners aan het initiatief voor een collectieve aanvraag te ondersteunen.

Energiebus Oost
Bewonersinitiatieven die aan energiebesparing willen doen en meer draagvlak willen creëren onder medebewoners kunnen de Energiebus Oost langs laten komen. Energiebus Oost is een project van Wijksteunpunt Wonen Oost. In de Energiebus wordt informatie uitgereikt aan bewoners over energiebesparing, subsidies en woongedrag. Onder het genot van een heerlijk kopje soep, bakkie koffie of thee kunnen bewoners met elkaar in gesprek gaan over energiebesparende maatregelen en het verlagen van de energierekening.

De HO gaat namens de bewoners van het complex in de Tweede Oosterparkstraat een verzoek indienen bij woningbouwvereniging De Key voor het plaatsen van het isolerende dubbelglas. Neem voor meer informatie over dit bewonersinitiatief contact op met de HO. Wilt u meer weten over Energiebus Oost neemt contact op met WSWonen Oost.

Artikel delen:

!WOON