Nu wordt er wel naar ons geluisterd

12 februari 2013

Interview met Khadija Hilali, bewoonster van de Voerman

Overtoomse Veld is een geweldige buurt
Khadija was 11 jaar toen ze in Overtoomse Veld kwam wonen, in de Louis Apolstraat.  Ze heeft daar een heerlijke jeugd gehad. Daarom wilde ze ook na haar trouwen in deze buurt komen wonen. Zo kwam ze terecht in de Jan Evertsenstraat, in het complex de Voerman, zoals dat nu genoemd wordt, gebouwd door de bekende architect Knijtijzer, in de jaren vijftig. Een complex van 360 woningen aan de Jan Evertsenstraat, de Jan Tooropstraat en de Derkinderenstraat.

Waarom actief in de buurt?
Ze vindt het een geweldig buurt, een gemengde wijk, overal dichtbij, winkels, openbaar vervoer. Als ze de tram of bus om de hoek ziet aankomen, heeft ze net genoeg tijd om de trap af te rennen en die te halen. Het uitzicht vindt ze ook heerlijk; daar zal ook niets meer aan veranderen. Directe overburen heeft ze niet. Op mijn vraag waarom ze actief geworden is in de buurt heeft ze een duidelijk antwoord. “Je wilt prettig blijven wonen, je wilt van je buurt kunnen blijven genieten. Daarom zet ik me in. Om de verloedering tegen te gaan. Ik zou meer bankjes willen langs het water bijvoorbeeld, of meer winkels om de hoek. De buurt moet levendiger worden, er is meer aankleding nodig.”

Wat levert het op?
Als ik haar vraag wat haar inzet oplevert, zegt ze: “dat je dingen voor elkaar krijgt; dat je weet hoe alles werkt en dat aan andere bewoners kan uitleggen; dat je beter begrijpt waarom dingen gebeuren en dat je mensen kunt helpen”. Khadija is actief in de bewonerscommissie van de Voerman en zit regelmatig met Rochdale om tafel om te bespreken hoe de opknapbeurt moet worden uitgevoerd en wat er precies moet gebeuren. De centrale verwarming is inmiddels in het hele complex aangelegd en de komende tijd worden er dubbele ramen aangebracht. Alles gaat in overleg met de bewonerscommissie.  Er waren eerst plannen voor sloop. Toen heeft ze meegedaan in de zogenaamde klankbordgroep, een groep bewoners die meedacht over de plannen voor nieuwbouw.

Trots op de vrouwen
Toen de sloop niet doorging heeft ze zich samen met een groep vrouwen ervoor ingezet dat er maatregelen tegen de kou, vocht en tocht werden genomen. “Met een groep vrouwen zijn we er echt voor gegaan: niet iedereen kon altijd meedoen want de meesten zijn moeders. Uiteindelijk is het een vaste groep geworden. Er zijn nu ook mannen bij en het is een officiële bewonerscommissie geworden. Het is een goede groep en er wordt nu wel naar ons geluisterd. Er komt altijd veel commentaar van andere bewoners op de gang van zaken, maar dan zeg ik: had dan meegedaan. Maar veel mensen zijn te lui, maar willen wel het onderste uit de kan”.

En het meest frustrerend?
Het meest frustrerende vindt Khadija dat alles zo lang duurt. En ook dat het vaak onduidelijk is waarom het zolang duurt. Toen ze hier kwam wonen werd er al gesproken over sloop, 23 jaar geleden! En alles is afhankelijk van wat het stadsdeel en de corporatie willen. Lang had ze het gevoel, het is toch een buitenlanderwijk,  dus doen ze er maar niks aan. Maar dat is nu anders. Nu wordt er wel naar de bewoners geluisterd.

Tevreden ?
Als ik aan haar vraag of ze tevreden is, zegt ze:” Ik  ben tevreden over wat we voor elkaar hebben gekregen. Dat de tijd die we er in hebben gestoken ook iets heeft opgeleverd. Ik woon hier naar mijn zin, ik heb een prachtig uitzicht en ik heb er vriendinnen bij gekregen!”

Ietje de Wilde, Bewonersondersteuner WSW NW/ opbouwwerker Eigenwijks

Artikel delen:

!WOON