Rechter bestraft te laat aanvragen energielabel

22 februari 2013

Nieuwe huurders krijgen sinds juli 2011 te maken met energielabels bij de puntentelling voor hun woning. Verhuurders worden daardoor gestimuleerd om te investeren in de energiezuinigheid van huurwoningen. Een officieel energielabel geeft in al deze zaken de gewenste duidelijkheid. Zonder energielabel kan een verhuurder slechts op het bouwjaar van de woning terugvallen voor het onderdeel van de puntentelling dat over de energieprestatie van de huurwoning gaat. In sommige gevallen zoals bij woningen van rond 1900 kan dit nadelig uitpakken voor de verhuurder.

In een vonnis van afgelopen week volgt de rechter de helderheid van het recht: geen energielabel op het moment van het sluiten van de huurovereenkomst; dan telt die ook niet mee in het bepalen van de huurprijs. De verhuurder leert een pijnlijke les als hij zijn investeringen in de energiezuinigheid van een huurwoning niet kan verzilveren in een hogere huur. Maar het is wel zo duidelijk naar de huurder toe die het energielabel nodig heeft om de redelijkheid van zijn huurprijs te kunnen bepalen.

Huurders die zich afvragen of er een energielabel is afgegeven voor de woning die ze willen gaan huren kunnen dat zelf opzoeken via www.ep-online.nl

Artikel delen:

!WOON