Duizenden Amsterdamse huurders kunnen succesvol bezwaar maken tegen huurverhoging

25 april 2013 - Deze week ontvangen bijna 300.000 Amsterdamse huishoudens de aanzegging voor de huurverhoging. Bijna alle huurders krijgen een extra verhoging, anderhalf procent boven inflatie. De wat hogere inkomens krijgen nog een extra toeslag. Veel aanzeggingen zijn niet terecht omdat ze gebaseerd zijn op verkeerde of verouderde informatie. Daarom is het belangrijk voor huurders dit te controleren. De wijksteunpunten wonen verwachten de komende weken grote drukte. Zowel de extra verhoging als de gegevens die de verhuurder van de belastingdienst krijgt zullen leiden tot vragen. Huurders vinden veel informatie in de “Woonlastenkrant 2013” die deze en komende weken overal in Amsterdam in de bus valt. Op www.huurverhoging.nl is een online check en een standaard bezwaarschrift te vinden. Wie verdere vragen heeft of advies wil kan overal in de stad terecht bij de huurspreekuren.

Wonen wordt steeds duurder. Dat ondervinden nu ook zittende huurders. De standaard huurverhoging van 4% ligt 1,5% boven de inflatie. Dat tikt aan, zeker als dit een aantal jaren zo door gaat. Huishoudens met een wat hoger inkomen kunnen een verhoging van 4,5 of zelfs 6,5% tegemoet zien. Voor de beoordeling worden alle inkomens op een adres bij elkaar opgeteld en dat kan tot verrassingen leiden. De zogenaamde scheefwoners zijn niet alleen de hogere inkomens, het zijn ook de lerares die samenwoont met een parttime verpleger en mensen met inwonende kinderen.

De inkomensgegevens voor de huurverhoging dateren uit 2011. Sindsdien hebben echter veel mensen hun inkomen zien dalen. Volgens Bureau Onderzoek en Statistiek is het aantal WW-uitkeringen in Amsterdam vanaf 2011 met 10.720 gestegen. De werkloosheid is gestegen van 6,4% naar zo’n 9,4% (bron: O+S). Verder wijzigt ook het inkomen als mensen scheiden of de huishoudsamenstelling wijzigt.

Wie verhuist is extra duur uit. Deze mensen betalen vaak anderhalf tot twee keer zoveel als hun oude huur. Door de extra ‘Donnerpunten’ en de energielabels zijn de maximale huurprijzen flink verhoogd. Veel woningen komen zelfs in het gebied waar geen bescherming meer is tegen excessieve huurprijzen. Bij de wijksteunpunten komen voorbeelden binnen van woningen van 50 m2 die met de nieuwe puntentelling geliberaliseerd zijn.

Dat alles is slecht nieuws voor huurders en slecht voor de betaalbaarheid. De woonlasten in Nederland waren al de hoogste in Europa, zo bleek in 2009 uit onderzoek van de Europese Commissie. Het beeld dat huren in Amsterdam relatief laag zijn berust op een verouderd inzicht. Niet alleen zijn de meest woningen veel kleiner dan de gemiddelde huurwoning in Nederland (85 m2), maar ze zijn ook duur. Zodra een huurder verhuist schiet de huurprijs omhoog. Het lijkt mee te vallen als je alleen naar gemiddelden of prijzen kijkt die zittende huurders betalen. Dat is echter een achterhaald beeld. Het is vergelijkbaar met het licht van een ver weg gelegen en al verdwenen ster. Omdat het licht er zo lang over doet zie je hem nog in de oude vorm, maar in werkelijkheid bestaat hij niet meer. Zo is het ook op de woningmarkt. Veel zittende huurders betalen € 300 of € 400 per maand, nieuwe huurders vinden ook bij corporaties zelden iets onder de € 500 en eerder rond de € 600 per maand.

Artikel delen:

!WOON