Nieuw: een woning via loting

22 april 2013 - In de Stadsregio Amsterdam kunt u voortaan ook via loting voor een sociale huurwoning in aanmerking komen. De corporaties bieden vanaf nu een deel van hun vrijkomende woningen aan als lotingwoning. Iedere ingeschreven woningzoekende die in aanmerking komt voor de aangeboden woning mag reageren en maakt evenveel kans op de woning.


Waarom lotingwoningen?
Als woningzoekende met weinig inschrijfduur of woonduur, duurt het vaak lang voordat u in aanmerking komt voor een sociale huurwoning. Terwijl u mogelijk wel dringend behoefte heeft aan (andere) woonruimte. Door het verloten van woningen via WoningNet maakt u mogelijk sneller kans op een woning.

Hoe werkt het?
Op de website van WoningNet worden de lotingwoningen apart van het reguliere woningaanbod getoond. Er zijn twee soorten lotingwoningen: lotingwoningen voor iedereen en lotingwoningen voor doorstromers. In de advertentie staat om welk soort lotingwoning het gaat.

Per week kunt u op maximaal twee lotingwoningen reageren en op twee woningen uit het reguliere aanbod. Iedereen die reageert op een lotingwoning maakt evenveel kans op de woning: inschrijfduur, woonduur of voorrangsregels spelen geen rol. Wel moet u voldoen aan de voorwaarden bij de aangeboden woning, bijvoorbeeld het aantal personen of leeftijd. Ook uw inkomen mag niet te hoog zijn.

De lotingwoningen zijn in uw persoonlijk woningaanbod alleen zichtbaar wanneer u in aanmerking komt voor de woning en de woning voldoet aan de door u opgegeven woonwensen. Wanneer u het Digizine ontvangt, ziet u maximaal zes lotingwoningen en zes woningen die op de reguliere manier worden aangeboden.

Aanbod
Ongeveer 15 procent van het aantal via WoningNet beschikbare sociale huurwoningen in de Stadsregio Amsterdam wordt via loting aangeboden. De toewijzing van de overige woningen blijft hetzelfde: op basis van inschrijfduur of woonduur en eventuele voorrangsregels. De corporaties in de Stadsregio bepalen in overleg met de gemeenten welke woningen ze voor loting aanbieden. In kleinere gemeenten komen jaarlijks weinig woningen vrij, het aantal lotingwoningen zal daar daarom klein zijn.

 

Aanslag inkomstenbelasting of inkomensverklaring/IB60-verklaring verplicht 

Om te bepalen of uw inkomen passend is voor een sociale huurwoning controleren de woningcorporaties uw inkomensgegevens. Dit gebeurt voordat u de woning definitief krijgt toegewezen. Vanaf nu moet u uw inkomen aantonen met een aanslag inkomstenbelasting of een inkomensverklaring (IB60-verklaring). Zonder een van deze documenten komt u niet in aanmerking voor een sociale huurwoning.

Wacht niet tot u een woningaanbieding krijgt, maar zorg voordat u op woningen gaat reageren dat u een recente definitieve aanslag of inkomensverklaring heeft. Dit geldt ook voor uw eventuele mede-inschrijver. Als u geen inkomensverklaring/IB60-verklaring heeft, dan kunt u deze gratis aanvragen bij de Belastingdienst, via telefoonnummer 0800 – 0543. Houd uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Dit staat op uw paspoort, identiteitsbewijs en/of rijbewijs. U ontvangt de inkomensverklaring binnen circa 5 werkdagen.

Als u reageert op een woning zonder dat u een inkomensverklaring of een aanslag inkomstenbelasting over 2011 heeft, dan kan de woningcorporatie de woning in de meeste gevallen niet aan u verhuren.

Artikel delen:

!WOON