Eigen Haard door Gerechtshof in ongelijk gesteld in renovatiekwestie

13 juni 2013

Het Gerechtshof in Amsterdam heeft een huurder van de Tilanusstraat in het gelijk gesteld in een discussie met Woningcorporatie Eigen Haard. De corporatie maakte een plan voor een serie verspreid in de buurt liggende panden en hield een onderzoek onder de bewoners. Ruim 70% stemde in met het voorstel. Bewoners van een van de panden voelden zich niet gebonden aan het renovatievoorstel. Hun pand ligt namelijk aan de andere kant en een stuk verderop in de straat en de omstandigheden zijn ook heel anders. Zo wensten zij behoud van het schoorsteenkanaal en wilden niet gedwongen worden tot acceptatie van centrale verwarming. Een van hen vroeg met steun van het Emil Blaauw Proceskostenfonds een verklaring aan de kantonrechter. Deze stelde hem in het gelijk, maar Eigen Haard ging in beroep. Het oordeel van het Gerechtshof is heel duidelijk: hier is geen sprake van een bouwkundige eenheid zoals in de wet is vermeld. De woningen liggen niet in hetzelfde bouwblok en bovendien aan de andere kant van de straat. Huurder is dus niet gebonden aan een draagvlakmeting die over alle woningen gaat. “Het Hof kan zich niet verenigen met de stelling van Eigen Haard dat het haar vrijstaat aan het begrip Bouwkundige Eenheid een eigen invulling te geven en dat bij haar als verhuurder het primaat ligt om te bepalen welke woningen c.q. welke panden een bouwkundige eenheid vormen. Eigen Haard is al verhuurder gebonden aan het bepaalde in artikel 7:220 lid 3 BW.”

Eigenwijze Haard heeft aangekondigd dat zij in cassatie wil, maar dat lijkt kansloos en daarmee geldverspilling.

Artikel delen:

!WOON