Huurprijs flink verlaagd!

06 juni 2013

In november 2011 legt het WSWonen een huisbezoek af i.v.m. een zogenaamde huurprijs toetsing van een huurwoning in West. De huurprijs is 1100,-. Het WSWonen stelt vast dat de woningwaarde 121 punten is (dat houdt in dat de verhuurder maximaal 560,38 mag vragen. De huurprijs is dus veel te hoog. Het advies dat het WSWonen geeft is om eerst te onderhandelen met de verhuurder op basis van de puntentelling.
In februari 2012 mailt de huurder dat de onderhandelingen op niets zijn uitgelopen en de Huurcommissie inmiddels is langs geweest. De verhuurder stuurt de huurder hierop een voorstel met een huurprijs van 850,- voor de huurperiode van 1,5 jaar. Huurder is door WSWonen gewezen op haar huurrecht en geadviseerd om niet in te gaan op het voorstel. Een maand later ontvangt huurder een huuropzegging van de verhuurder. WSWonen adviseert om hiermee niet akkoord te gaan en af te wachten of de verhuurder een dagvaarding laat uitbrengen.

Vanwege vertraging volgt pas in april 2012 de zitting bij de Huurcommissie en in juli van het zelfde jaar ontvangt de huurder de uitspraak: de huur wordt met terugwerkende kracht verlaagd van 1100,- naar 558,05.
In augustus 2012 komt de verhuurder terug op zijn voorstel van februari: ‘Wordt het niet eens tijd dat we deze zaak in redelijkheid samen oplossen? Heb je daartoe destijds een fair voorstel gedaan. Hoor graag.’ waren de letterlijke woorden. Het advies van het WSWonen bleef hetzelfde: niet op ingaan en afwachten.

De uitspraak van de Huurcommissie is inmiddels bindend en huurder stuurt verhuurder daarom een vorderingsbrief; vordering van bijna 9000,- (de te veel betaalde huur). Verhuurder betwist deze en wijst huurder tevens op de aanstaande kabinetsplannen: ‘Vergeet overigens niet dat de nieuwe kabinetsplannen ervoor zullen zorgen dat de huurprijs bepaling voor betreffend appartement onmiddelijk vrij valt’. De huurder is verwezen naar een advocaat om haar geld terug te halen.  De kosten hiervoor worden betaald uit een het Emil Blaauwfonds. De incasso procedure is inmiddels met succes afgerond.

Artikel delen:

!WOON