Klachten illegale hotels vooral over overlast

06 augustus 2013

Shortstay, er wordt veel over gepraat en ook veel over geklaagd. De meeste klachten bij illegale hotels en (illegale) shortstay gaan over verschillende vormen van overlast. Geluidsoverlast, blowende jongeren op balkons, vuilnis die op verkeerde dagen wordt buitengezet etc. Daarnaast zijn de woningen of panden regelmatig brandonveilig, is er sprake van woningonttrekking en wordt de geïnde toeristenbelasting niet aan de overheid afgedragen.

Hieronder treft u een compilatie aan van klachten en meldingen over (illegale) shortstay en illegale hotels zoals die zijn gemeld op www.meldshortstay.nl. Naar aanleiding van een aantal van onderstaande meldingen is door de gemeente actie ondernomen, een aantal panden zijn ondertussen door hen gesloten.

Oudezijds Achterburgwal
“Dit pand is enkele jaren geleden helemaal gerenoveerd. Wij wonen hier naast. Op alle etages worden kamers verhuurd voor toeristen (met name populair bij jongeren), die bovendien nogal eens voor overlast zorgen. Wij slapen aan de achterzijde waar de de toeristen vaak ’s avonds buiten zitten (met flink wat drank). Er is een binnenplaatsje waardoor het flink galmt bij geluid/feestende toeristen. Ze staan regelmatig met al hun koffers buiten. Het pand heeft iets van 3 of 4 etages die volgens onze inschattingen per stuk worden verhuurd. Er staat keurig een (fictieve?) naam bij de deur met een slot met cijfercombinatie, zodat de toeristen geen sleutel hoeven te hebben. Googlen op het adres levert informatie over verhuur en toeristensites op maar wie het nu feitelijk verhuurd is onduidelijk. Vanwege overlast heb ik destijds geprobeerd de verhuurder op te sporen maar dat is haast onmogelijk.”

Marnixkade
“De eigenaar schijnt sinds enkele weken voor 2 jaar in China te wonen en verhuurt zijn huis nu voor een dag, enkele dagen, een week aan toeristen. Een soort hotel dus. Of bed & breakfast zonder breakfast.
Soms herriemakers (een stuk 10 Duitsers met Koninginnedag), soms een bejaard koppel. En allemaal zetten ze de vuilniszak in de tuin zodat er soms een stuk of 5 van die stinkzakken op ratten en katten liggen te wachten.
Geen idee hoe het zit met zijn vergunningen, verzekeringen et cetera.
Wanneer je woning geen hoofdverblijf is mag je geen hypotheekrente aftrekken. Is de fiscus op de hoogte van zijn verhuuractiviteiten?
De woning staat ook niet te koop dus verhuren mag volgens mij niet van de geldgever (hypotheek).”

Brouwersgracht
“Bijna elk weekend toeristen in en uit, dit vooral ’s avonds en ’s nacht met veel lawaai. Geluidsoverlast en veel vuilnis.”

Rapenburgerstraat
“Overlast bestaat uit:
Het plaatsen van het afval op dagen dat deze niet wordt opgehaald; stapel van afval. Tevens wordt af en toe afval elders in de straat gezet.
Medewerkers van Shortstay Amsterdam parkeren hun auto’s vaak “haaks” op de stoep waardoor kinderwagens en ouderen de weg op moeten om te passeren.
In de zomer veel last van dronken gasten die op straat schreeuwen.
Gesproken met diverse gasten en deze zeggen alleen voor een weekend te komen dus niet voldoen aan het minimale aantal dagen.
Zomers in de weekenden de ramen sluiten ivm geluidoverlast van gasten die dronken hun weg zoeken naar bovenstaand adres. Daarnaast vaak geluidoverlast door harde muziek met openstaande ramen.”

Amstel
“Overlast door mensen die vuil buiten zetten buiten de ophaaldagen.
Bij mooi weer houdt men zich vaak buiten voor de deur op , met drank en alles wat daarbij hoort aan lawaai.
Ik denk dat dit adres een bread and breakfast is.
Er woont echter niemand bij, want je ziet vaak mensen voor de deur wachten met koffers tot er iemand een sleutel komt brengen”

Fokke Simonszstraat
“De eigenaar van dit pand verhuurt het o.a. aan toeristen. Deze verblijven vanaf 1 nacht tot langer. Het is onbekend of hier een vergunning voor is, maar er verblijven regelmatig groepen van 6+ mensen in de verschillende etages. Het pand wordt continu verbouwd wat ook een brandgevaarlijke situatie met zich mee kan brengen. Het pand staat te huur op sites als Wimdu en AirBnB, echter zonder adres, wat kan duiden op illigaliteit, je kunt het wel vinden op deze sites als je alle verhuurde woningen op de Fokke Simonszstraat bekijkt.”

Laurierdwarsstraat
“Deze woningen worden verhuurd aan toeristen ,meestal jongeren,ik heb al eens gebeld maar ze ontkennen . Niet meer dan 4 mensen maar er zitten altijd meer mensen in want er word niet gecontroleerd .Deze toeristen gaan buiten roken en blowen op een binneplaatsje 2 vierkante meter midden in de nacht en iedereen slaapt achter wij moeten allemaal werken heel vervelend en zeer brutaal heel veel overlast vooral bij jonge italianen die hebben namelijk geen grenzen. Als je belt wordt je terug gebeld en weten ze van niets ,wij 3 buren hebben er schoon genoeg van en hopen dat er iets gebeurd!”

Admiraal de Ruyterweg
“Feestende toeristen die niet doorhebben dat de huizen in Amsterdam nogal wat geluidsoverlast met zich meebrengen. Ze draaien regelmatig harde muziek naast mijn slaapkamer, de keuken bevindt zich naast mijn slaapkamer dus het geluid van borden, glazen en dichtslaande keukenkastdeurtjes zorgt ervoor dat ik, als er toeristen zijn, met oordopjes in moet slapen. Een enkele keer heb ik ’s ochtends vroeg de kots naast mijn voordeur gevonden. Een aantal keer al de politie gebeld en uiteindelijk wordt het dan wel stil(ler) maar het is uberhaupt vervelend dat ik de politie moet bellen. Helemaal gezien mijn twijfels bij de hele situatie. Is het wel legaal om toeristen onder te brengen op zo’n locatie? Al eens bij de gemeente geinformeerd naar de legaliteit en er werd me verteld dat ik mijn gegevens kon achterlaten en dat er dan wel contact werd opgenomen. Nooit meer iets gehoord.”

Voetboogstraat
“Sinds ik hier woon (nu zo’n 3,5 jaar) wordt de woning boven mij illegaal verhuurd aan toeristen. Zij veroorzaken veel overlast, met name omdat het toeristen zijn die hier voor de cannabis e.d. komen. Ze vervuilen het pand, stelen van de overige bewoners (paraplu’s, regenpakken, schoenen e.d. die bij de voordeur staan op te drogen), vernielen de boel en veroorzaken veel geluidsoverlast. Het gebeurt niet zelden dat zij om 3.00 uur ’s nachts uit het raam lopen te schreeuwen omdat ze denken “on top of the world” te zijn.
Ik ben de wanhoop nabij en hoop echt dat jullie me kunnen helpen.”

Binnen Bantammerstraat
“Geachte heer/mevrouw,

Vooral ’s nachts kan het regelmatig voorkomen dat er toeristen (veelal jongeren) in het pand overnachten en veel herrie en geschreeuw veroorzaken.
Verder heb ik het vermoeden dat het pand niet wordt gecheckt op brandveiligheid en dat het erg verwaarloosd wordt.
Ik hoop dat er met deze melding iets wordt gedaan.”

M.H. Trompstraat
“Vorig jaar rond maart/april 2012 werd het pand naast mij verbouwd. Toen het af was verbleven er op onregelmatige basis mensen van verschillende nationaliteiten in het huis (door de muren heen hoorde ik of ze Engels, Frans, Duits of Zweeds waren). Meestal jongeren tot max 30 jaar. Meteen toen ik doorhad dat deze mensen wisselden heb ik contact gehad met de gemeente, en kwam ik erachter dat ergens een aankondiging was gepubliceerd dat deze shortstay vergunning was toegekend. De gemeente zei mij dat ik binnen zes weken protest had moeten aantekenen, maar dat het op dat moment te laat was. Hoe had ik kunnen weten dat er uberhaupt iets bestaat als een shortstay vergunning, dat daarover iets zou worden gepubliceerd op een website en bij voorbaat dat ik er zoveel last van zou krijgen? De gemeente meldde mij dat er helaas niets meer aan gedaan kon worden. Sindsdien heb ik bijna elk weekend naast mij 14 jongeren wonen voor min. 5 nachten elkaar. Ze schreeuwen, ze stampen, ze smijten met de deuren, ze feesten en de muziek staat altijd keihard. Een soort van hostel maar dan zonder regels en zonder toezicht. Zelfs door de oordoppen heen waar ik nu standaard mee slaap heb ik bijvoorbeeld afgelopen nacht geen oog dicht gedaan door een stel losgeslagen Franse zwijnen die de boel hiernaast aan het afbreken zijn. Tweemaal heb ik aangebeld en gesmeekt of het wat zachter kon (niet erg fijn om als vrouw van 26 in je eentje tegenover een groep van 14 man dat te moeten vragen), wat geen effect had. Ook heb ik verschillende malen contact gehad met http://www.amsterhome.com/, die mij beloven in contact te brengen met de eigenaar zodat we misschien een regeling zouden kunnen treffen, maar ik weet eigenlijk niet zo goed wat voor een regeling. Ben vrij wanhopig!”

Bergstraat
“Altijd het zelfde stramien. Gasten doen ramen open en staan op een platje vlak boven onze tuin, te schreeuwen, te blowen en te drinken. Zeer luidruchtig tot diep in de nacht en vaak zelfs tot ver in de vroege ochtend. Vorig jaar einde zomer gooide men ook peuken in de tuin vlak bij buiten-gasopenhaard zeer gevaarlijk. In de tuin zitten s’avonds was voor ons geen doen. Regelmatig die gasten er op aangesproken, maar dat heeft geen zin, ze zijn een paar dagen op vakantie in Amsterdam en wij moeten niet zeuren. We hebben een klein kind dat er steeds wakker van wordt. Dit kan echt niet meer
De hele buurt heeft er trouwens last van. Gisteravond 29 maart was het weer raak
enorm geschreeuw tot diep in de nacht. Dit keer een groep Duitsers dachten we. Onze bovenburen hebben hen er op aangesproken, zonder resultaat. We kunnen ons niet voorstellen dat hier niets aan te doen is en dat dit zomaar kan. Er moet echt wat gebeuren.“

Vierwindendwarsstraat
“De woningen worden als “short stay” verhuurd aan toeristen (die er maar heel kort verblijven), die veel overlast veroorzaken. Vooral ’s avonds en ’s nachts wordt er op straat (het is een stil voetgangersstraatje met aan beide zijden woonhuizen) geschreeuwd, er wordt keiharde muziek gedraaid etc. Vuilnis wordt op andere dagen dan de ophaaldagen op straat gezet.
Kortom, deze mensen hebben totaal geen boodschap aan de vaste bewoners van de straat (waarvan een aantal met kleine kinderen) die rustig willen kunnen slapen en leven.”

Plantage Muidergracht
“Sinds dit short stay in bedrijf is, geeft het alleen maar overlast in de buurt:
– Scootertjes op de stoep, ze blokkeren vaak de doorgang (foto’s in mijn bezit)
– Op de verkeerde datum huisvuil aanbieden, altijd troep op de stoep (foto’s)
– Lallende, dronken toeristen uit de ramen, vaak vergezeld met harde muziek (heb ik
foto’s van)
– Midden in de nacht prostituees naar binnen zien gaan
– 1 x politie langs geweest voor vermoeden verkrachting.
– Al minstens 50 x de brandweer langs geweest voor loos alarm. Brandweer wordt er
doodziek van (de buurt ook ook). Er is geen portier aanwezig. Volgens brandweer
is dit verplicht. Eigenaar van Rijn is niet mee te praten.
Ze vinden het ook te gek dat de eigenaar geen boete krijgt.
Brandweer weet ook niet waar ze moeten klagen. DE BUURT OOK NIET.
– Illegaal camera’s in de portieken

Kortom, de buurt is helemaal klaar met dit short stay
Handhavend optreden lijkt ons hier op z’n plaats.”

Koestraat
“Hallo,
Hoop dat er aan de overlast met name geluidsoverlast iets gedaan kan worden.
Het betreft een woning van een particulier die de woning via een engelse website aanbied voor shortstay. Het zijn met name dan ook engelse toeristen die hier met grote groepen gebruik van maken. Het hele huis met 4 verdiepingen wordt dan gebruikt, voor ongeveer 4 dagen. Op de eerste verdieping gaan dan de ramen open en de tv aan met voetbal. Dit zorgt voor veel geluids overlast, ook heeft de politie op ons verzoek al menig feestje van de toeristen moeten ontbinden. Ook dealers weten de weg te vinden, en dan wordt er druk overlegd op straat met geschreeuw en gescheld, met deuren gesmeten en geruzied. Ik heb het hier niet over inciedenten maar dit gaat het hele jaar door 24 uur 7 dagen in de week. Als we er midden in de nacht uitgaan om verhaal te halen en te vragen of het zachter kan krijg je een grote bek, dat doen we dus ook niet meer.politie bellen dan maar, maar dat houd ook een keertje op ,ben dus blij dat ik hier de overlast kan melden.het betreft hier koestraat nr XX.
ook op nummer XX recht tegenover nr XX is er shortstay met toestemming van stadsherstel mag de sociale huurwoning worden geexploteerd!volgens de bewoner.
deze woningen worden aan het sociale woonbesand van adam onttrokken geen goede zaak lijkt me.
In afwachting van uw reactie…
Met vriendelijke groeten”

Woestduinstraat
“Er verblijven soms 2 soms 3 en af en toe 5 dagen wisselend nieuwe mensen uit het buitenland! Aan de lopende band! Op het moment dat mensen vertrekken vaak nog dezelfde dag trekken er nieuwe mensen in! De woning word voor kort verhuur aangeboden op internet! De klachten zijn met name geluidsoverlast tot diep in de nacht. Het dumpen van joint’s en afval vanaf het balkon aan de achterzijde en voorzijde! Soms verblijven er grotere groepen mensen of families. Het verblijf word door meerdere mensen in de wijk onderkent! Ook is het ter sprake gekomen in de vergadering van de VvE.”

Prins Hendrikkade
“Regelmatig komen hier grote groepen toeristen… het pand is daarvoor niet geschikt. Branddonveilig…. Er is sprake van illegale hotelverhuur.”

Sassenheimstraat
“de woning wordt meestal in de weekenden verhuurd. veel gestommel en overlast”

Cornelis Trooststraat
“Voor dit adres is een vergunning voor shortstay afgegeven. Echter, toeristen logeren op het adres zonder uitzondering korter dan de wettelijke 5 dagen: het zijn typische weekendtoeristen. De limiet van 5 dagen wordt dus zelden tot nooit gehaald.
Men staat met hele groepen buiten te roken en drinken en is luidruchtig en laat soms grote hoeveelheden afval achter. Tuurlijk, er zijn ook wel eens gasten die niet zo luidruchtig zijn, maar met de komst van de zomer en iets betere temperaturen verplaatst de overlast zich duidelijk ook richting de straat.
En dat terwijl dit pand in de bestemmingsplannen staat aangemerkt als ‘wonen’.
Ik woon er tegenover, maar ik kan me levendig indenken dat e.e.a. ook voor de buren op nummer XX geen pretje is: goedkope toeristen die denken dat de Cornelis Trooststraat ‘hetzelfde is als de Zeedijk.
Graag hoor ik van u.”

Goudsbloemstraat
“dit pand word als hotel oid gebruikt, en ook als zodanig ingericht en onderhouden, is dat geoorlooft, ?
voorheen was het een gewoon huis en is als zodanig opnieuw opgetrokken, 4 verschillende apartementen die te koop werden aangeboden , maar niet verkocht en nu is het een hotel waar regelmatig groepen gasten met bagage binnenkomen , toeristen in de straat met bij behorend overlast.
ik heb al een aantal maanden hiervan notie gedaan, maar er gebeurt niets.
mag dit zomaar?”

Vierwindendwarsstraat
“In de Vierwindendwarsstraat zijn drie panden geheel ingebruik als hotel. Er zijn diverse klachten gestuurd. Als jullie niks doen komt de buurt in opstand.
Groepen Engelsen, Zweden, families etc komen en gaan IN de de 6 tot 8 appartementen.
Er is niemand die langer dan 3 nachten blijft. Het is iedere nacht feest. Zeker in het weekend als de hotelgasten snachts thuis komen. Het is een autovrije straat en doodstil, waar de huizen erg dicht op elkaar staan. De hele buurt heeft er erg veel last van. Er wordt heel veel over geklaagd.

DOE ER NU EENS WAT AAN”

Binnen Brouwersstraat
“Verhuur aan jongelui voor korte periode. Hierdoor veel lawaai op de binnenplaats door gebruik van terras en/of openstaande ramen waar deze groepen met muziek en drank
ontzettend veel geluid produceren. Veel buren hebben hier last van.
Bovendien is maand geleden een ruit gesneuveld, op 1hoog voor, toen spaanse of italiaanse jongens het appartement huurden.”

Nieuwe Leliestraat
“Komen voornamelijk groepen van de leeftijd 20 t/m 30 en daardoor is het vaak elke avond raak. Hard schreeuwen tot midden in de nacht, muziek hard tot midden in de nacht en vooral dat dakterras is nu in de zomer echt killing. Vannacht heeft men daar tot 6uur gezeten. Niet eens schreeuwend, maar pratend en lachend, waardoor ik met dit weer niet eens mijn raam open kan doen, maar het sluiten van mijn ramen helpt niet tegen het geluid. Dit gaat nu al een aantal maanden zo en ik ben er echt klaar mee. ik wil met de eigenaar van deze shirt stay praten, want ik kan mij niet voorstellen dat ik de enige ben met overlast!
Mijn ritme wordt nu bepaald door toeristen in MIJN eigen stad.”

Artikel delen:

!WOON