Koolmonoxide sluipmoordenaar

18 september 2013

De R is weer in de maand en de koude maanden zijn in aantocht. Bewoners verwarmen hun woning door de verwarming aan te maken om de woning aangenaam warm te stoken. De (gas)installaties die er voor zorgen dat er warmte in de woning komt, moeten echter wel regelmatig gecontroleerd worden door een erkende specialist.

 

Gasinstallaties, zoals een geiser, een gaskachel en een cv-installatie hebben aardgas nodig om warmte te produceren. Indien de verbranding van het aardgas niet volledig plaats vindt of er is onvoldoende zuurstof in de ruimte aanwezig, dan ontstaat er koolmonoxide.

Koolmonoxide is geur –en smaakloos en het zorgt snel voor bewusteloosheid. Doordat het gas niet met onze eigen zintuigen is waar te nemen, noemt men koolmonoxide ook wel een sluipmoordenaar. Jaarlijks overlijden er nog mensen aan koolmonoxide.

 

Het is daarom van groot belang dat u elk jaar de (gas)installatie laat onderhouden en controleren door een erkende installateur. Als huurder bent u er zelf voor verantwoordelijk dat de (gas)installatie jaarlijks wordt gecontroleerd. Een aantal verhuurders bieden het onderhoud hiervoor aan via een service en/of onderhoudsabonnement dat huurders kunnen afsluiten bij hun verhuurder. Mocht een verhuurder haar huurders deze optie niet bieden (bijvoorbeeld als de (gas)installatie niet in eigendom is van de verhuurder), dan zijn de kosten voor de jaarlijkse inspectie voor rekening van de huurder.

 

Om de kans op de aanwezig van koolmonoxide in uw woning te verkleinen, wordt het regelmatig laten vegen van de rookgasafvoerkanalen en de schoorsteen door een specialist aangeraden. Eventuele belemmeringen in deze ruimtes, zoals een vogelnest, kunnen er voor zorgen dat er koolmonoxide vrij komt. U bent er als huurder zelf voor verantwoordelijk, dat deze ruimtes door een specialist gecontroleerd en schoongemaakt worden. Ook hiervoor bieden een aantal verhuurders het vegen aan via een service en/of onderhoudsabonnement. Indien deze optie u als huurder niet geboden wordt, dan zijn de kosten voor rekening van u als huurder.

 

Behalve het jaarlijks laten inspecteren van de (gas)installatie en het laten vegen van de rookgasafvoerkanalen en de schoorsteen, is het ook raadzaam om te zorgen voor voldoende verse lucht in de woning. Het goed ventileren van uw woning en het open laten staan van de ventilatieroosters, zorgt voor voldoende zuurstof. Hierdoor krijgt koolmonoxide minder kans om zich in de woning op te hopen.

 

 

 

Artikel delen:

!WOON