Bewoners Oostenburg krijgen nieuwe CV-ketels

31 oktober 2013

De Alliantie gaat in ruim 100 woningen in het monumentale Oostenburg complex nieuwe CV-ketels plaatsen. De woningen zijn recentelijk gerenoveerd, maar doordat de CV-ketels op de zolderverdieping staan is het energieverbruik enorm hoog. Op een speciaal ingelaste bewonersavond werd het besluit om nieuwe ketels in de woningen te plaatsen gisterenavond door de directie toegelicht.

Medio vorig jaar is een onderzoek van start gegaan naar het extreem hoge energieverbruik. Dit onderzoek is begeleid door de bewonerscommissie Hart van Oostenburg, die tijdelijk is uitgebreid met een energiewerkgroep. Ondersteuning werd geboden door het ASW en het WSWonen Centrum. Technisch adviesbureau Cauberg-Huygen onderzocht de oorzaak van het hoge energieverbruik en kwam tot de conclusie dat er. o.a. door de lange leidingen veel energieverlies optrad. Er is duidelijk een verkeerde keuze gemaakt door de CV-ketels op zolder te plaatsen. Klik hier voor de publieksversie van het onderzoeksrapport.

Het bleek niet gemakkelijk om een verantwoorde en duurzame oplossing te kiezen. Aspecten als veiligheid, energiezuinigheid en comfort gaven uiteindelijk de doorslag om de ketels in de woningen te plaatsen. Alleen voor de bovenverdiepingen wordt een uitzondering gemaakt, aangezien het leidingverlies daar minimaal is. De Alliantie heeft ook een compensatie- en schaderegeling voorgesteld. Vanaf de datum van bewoning tot aan het moment van het vervangen van de ketels, wordt een percentage van het werkelijke energieverbruik vergoed. Het percentage verschilt per woningtype.

Tijdens de bijeenkomst bleek niet iedereen even blij met de gemaakte keuze en er waren veel vragen. Hoewel een lagere energierekening natuurlijk mooi is, geeft een ketel in de woning voor sommige bewoners ook ongemakken. Ook de ingreep zelf zal tijdelijk wat overlast geven.

De Alliantie en installatiebureau Bonarius beloofden zorgvuldigheid en maatwerk en willen graag met de individuele bewoners in overleg om tot nadere afspraken te komen.

Klik hier voor het verslag van de bijeenkomst.

 

Eerder verschenen artikelen op deze website

Feestelijk afsluiting renovatie Oostenburg (11 oktober 2012)

Hoge energierekeningen Monument Oostenburg (9 juli 2012)

Artikel delen:

!WOON