Tijdelijke huurders overleggen in Kolenkit-buurt mee tijdens sloop-nieuwbouw

06 februari 2014

Veel van de rechten en plichten van huurders spelen zich af op het moment dat er iets ingrijpends aan de woning verandert. Voor de “reguliere bewoners” betekent dit dat er een “Overlegwet” bestaat, en “Kaderafspraken bij Sloop en Renovatie” zijn gemaakt in Amsterdam met de Corporaties. Omdat er tegenwoordig steeds vaker en steeds langer gebruik wordt gemaakt van tijdelijke huur is het natuurlijk vreemd dat deze bewoners die ook gewoon huur betalen niet mee praten.

Ook al weet je als tijdelijke huurder dat je niet in je woning mag blijven, toch ga je je na een tijdje wel aan je buurt hechten. Je legt contact met buren, je start een relatie, je krijgt kinderen, die gaan er naar school. Dit gaat natuurlijk met veel bewoners allemaal gebeuren in de 7 jaar dat “tijdelijke” huur sinds vorig jaar mag duren.

Het WSWonen West is afgelopen zomer dan ook begonnen met een enquete in de Kolenkit-buurt Zuidelijk Veld. Onder 450 woningen kwamen bijn 100 enquetes terug, merendeels van tijdelijke huurders. De bewoners waren over het algemeen blij dat ze in Amsterdam konden wonen en namen daarom schraal onderhoud en gehorigheid voor lief. Het geen dat opviel was dat vrijwel alle bewoners vragen hadden over duidelijkheid. Iedereen is natuurlijk bezig met waar ze gaan wonen als de sloop er aan komt, als die dan eindelijk toch komt, of toch niet?

Het lag dan ook voor de hand dat er een bewonerscommissie zou komen waarbij de tijdelijke bewoners gewoon zouden kunnen meedraaien. Aldus geschiedde en de reguliere bewoners met een vast huurcontract hadden graag hun buurtgenoten met een tijdelijk huurcontract bij hun in de bewonerscommissie. Toen kon Stadgenoot natuurlijk alleen maar instemmen.

Wij kunnen ons als WSWonen dan ook voorstellen dat er op den duur een wijziging komt in de overlegwet waarbij de tijdelijke huurders ook overlegrecht krijgen. Daarvoor hoeft er in die wet maar een enkel zinnetje te worden gewijzigd. Verder verandert dit niets aan het verschil tussen de rechten van vaste- en tijdelijke bewoners, maar het biedt wel een mooie nieuwe garantie dat iedere bewoner van een buurt gewoon mee kan doen als het over zaken gaat die hen aangaan.

Wilt u lezen wat de bewonerscommissie er zelf over zegt, lees dan dit interview in de krant van Huurgenoot, de huurdersorganisatie bij Stadgenoot: http://huurgenoot.nl//uploads/bestanden/HUURGENOOTbew.ver._3_winter13web.pdf

De Bewonerscommissie Kolenkit is op internet te vinden op http://facebook.com/kolenkit

Artikel delen:

!WOON