Vonnis contractskosten Ymere definitief

29 april 2014

Na een procedure die jarenlang heeft geduurd, is er nu eindelijk uitsluitsel in de contractskostenzaak tegen Ymere. Eind augustus vorig jaar oordeelde de kantonrechter dat de contractskosten niet meer mogen bedragen dan €16,50. Ymere tekende daartegen beroep aan, maar heeft dat onlangs ingetrokken. De 26 huurders die een procedure waren gestart krijgen nu ieder bijna €100,- terug.

De zaak dateert oorspronkelijk al uit 2011. De 26 huurders, grotendeels woonachtig in het Centrum, hadden €115,- aan contractskosten betaald aan Ymere. In een vergelijkbare zaak in Zuid-Oost oordeelde de kantonrechter enkele jaren geleden al dat dit bedrag veel te hoog was. Ymere weigerde echter terug te betalen.

Gedurende de procedure zijn onderhandelingen gevoerd tussen de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) en de Huurdersvereniging Amsterdam (HA). Daarbij is overeengekomen dat vanaf 1 januari 2012 het bedrag voor administratiekosten wordt verlaagd naar €56,50. Met het afschaffen van de huisvestingsvergunning voor corporatiewoningen zijn de contractskosten per 1 januari 2013 verder verlaagd naar €40,-.

De AFWC (en daarmee ook Ymere) weigerde echter om het lagere bedrag van toepassing te verklaren op huurovereenkomsten die zijn afgesloten vóór 1 januari 2012. Daarop maakten 26 huurders de gang naar de rechter in een gezamenlijke procedure. De kantonrechter oordeelde vervolgens dat een bedrag van slechts €16,50 redelijk was.

Omdat Ymere zich niet kon vinden in dit vonnis, tekende zij hoger beroep aan bij het Gerechtshof Amsterdam. De advocaat van de huurders (mr. H.  Meijerink) voerde in het verweer aan dat Ymere niet-ontvankelijk diende te worden verklaard, gezien het geringe bedrag waar de individuele vorderingen betrekking op hadden. De appèllabiliteitsgrens bedraagt namelijk €1.750,-. Ymere zag in dat haar hoger beroep zo goed als kansloos was en trok de zaak in. Hiermee is het eerdere vonnis van de kantonrechter onherroepelijk geworden. De procedure is mede mogelijk gemaakt door het Emil Blaauw Proceskostenfonds. De uitspraak kan ook gevolgen hebben voor andere huurders.

In 2010 deed HvA-student Laurens Boumedyan in opdracht van het WSWonen Centrum onderzoek naar de hoogte van contractskosten. De onderzoeksrapportage ”Wat kost een huurcontract?” is via deze link te downloaden.

 

Eerder op deze website verschenen

Ymere moet contractskosten terugbetalen (11 september 2013)

Artikel delen:

!WOON