BazO actieweek groot succes!

25 juni 2014

De BazO actieweek is gehouden van 16 tot en met 22 juni. Het was een geweldig succes! Bewoners uit verschillende buurten van Osdorp hebben intensief samengewerkt om Osdorp mooier, groener, gezonder en wijzer te maken. Op de informatiemarkt was ons Wijksteunpunt Wonen natuurlijk ook vertegenwoordigd.

De hele week door zijn er activiteiten geweest in het teken van Keti Koti, de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij. Op andere plekken in de buurt is een trappenhuis geschilderd in opdracht van een woningbouwcorporatie, is een groenten- en kruidentuin aangelegd, is er een benefietavond en een zorg- en welzijn informatiemarkt georganiseerd, en heeft het BazO kookgroep dagelijks de gehele catering voor de BazO deelnemers en een extern evenementenbureau verzorgd. Het BazO projectteam opereerde vanuit een activiteitencentrum dat lange tijd heeft leeggestaan. Het is voor de actieweek opnieuw in gebruik genomen, nadat het eerst grondig door de bewoners is opgeknapt en schoongemaakt. Alle samenkomsten voor o.a. de gezamenlijke lunch met alle deelnemers en werkvergaderingen vonden in plaats in het BazO hoofdkwartier. Het hoogtepunt van de week was de WK voetbalwedstrijd Nederland-Australië. Met zo’n 80 oranje supporters joelden we het Nederlandse team naar de volgende ronde.

Op 22 juni is de actieweek afgesloten met een presentatie en zijn alle deelnemers op het podium in de spotlights gezet. Met elkaar konden we terugkijken op een zeer succesvolle week, waarin we veel geleerd hebben en gezamenlijk ongelooflijk veel werk hebben verzet. Iedereen was vol lof over elkaar. Ook uit het slotwoord van bestuurder Erik Bobeldijk van Nieuw-West was er alom waardering voor de inzet en resultaten voor BazO.

Bij de actieweek waren naast de groep van zo’n 20 professionals meer dan 60 vrijwilligers betrokken. Uit de ureninventarisatie hebben we becijferd dat met realisatie van de actieweek (voorbereiding, organisatie en uitvoering) ruim 2600 werkuur gemoeid is!

BazO staat voor Bewoners aan zet Osdorp en is synoniem voor Bewoners Gestuurde Wijkontwikkeling.  BazO is een omgeving waarin iedereen leert. Bewoners leren zich te organiseren en zo hun dromen voor hun buurt te verwezenlijken. Professionals leren om uit de oplossingen te blijven en bewoners in plaats daarvan te coachen bij hun eigen initiatieven. De overheid leert om los te laten , om niet alleen te kijken naar resultaten maar ook naar het proces dat bewoners met elkaar aangaan. BazO wil het perspectief kantelen voor iedereen: bewoners, professionals en overheid. Het gaat om een andere manier van kijken naar wat er is: een waarderende blik, het glas halfvol, op zoek naar verbinding en de overvloed.

 

Artikel delen:

!WOON