Dossier Holendrechtstraat

28 juli 2014

Binnen enkele dagen na 3 tweets van Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag heeft GroenLinks raadsvragen gesteld en zijn er al 2 publicaties in de media verschenen. Wat is er aan de hand in de Holendrechtstraat?

Vorige week plaatsen we drie tweets op ons Twitteraccount @verhuurgedrag over dat Iamsterdam.com een verwijzing had geplaatst naar een illegaal hotelpension in de Holendrechtstraat. Die verwijzing is inmiddels verdwenen.

Naar aanleiding hiervan stelde de fractie van GroenLinks raadsvragen en vandaag publiceerde de website Dichtbij.nl een artikel over deze kwestie waarin zowel Meldpunt als exploitant dhr. Verberne aan het woord komen. Het Meldpunt stelt dat er sprake is van een soort van hotel: je kan er per nacht kamers boeken, er is linnengoed aanwezig, er zijn kluisjes in de kamers, er is een receptie. Het ziet er uit als een hotel, het heeft de functie van een hotel, het ziet er uit als een hotel. Hoe zullen we het anders noemen?

Al in 2005 heeft het Meldpunt aandacht gevraagd voor de illegale situatie zoals die toen ook al een tiental jaar in deze panden bestond. We dienden bij voormalig stadsdeel ZuiderAmstel een verzoek tot handhaving in omdat er naar onze mening een hotel was gevestigd in deze woonpanden. Bij een volledige bezetting konden er 134 toeristen in de panden verblijven. Het stadsdeel reageerde afwijzend waarop we de toenmalige VROM Inspectie hebben ingeschakeld, lees hier alle stukken. Nadat zij het stadsdeel aanmaanden om actie te ondernemen is er ook inderdaad gehandhaafd. Het stadsdeel besloot dat het flinke dwangsommen zou innen indien het gebruik niet onmiddellijk werd gestaakt.  Nadat er vervolgens enkele jaren is geprocedeerd verloor exploitant Verberne de rechtszaak: hij mocht de panden niet meer als pension of hotel of shortstayverhuur exploiteren. Ook het Parool publiceerde over deze uitspraak van de Raad van State.

In 2009 deed de eigenaar vervolgens nog een aanvraag tot het verkrijgen van een shortstay-vergunning maar deze werd door stadsdeel Zuideramstel, thans stadsdeel Zuid, afgewezen. Ook hier werd tot aan de Raad van State geprocedeerd maar de gemeente werd opnieuw in het gelijk gesteld, er mocht niet kortstondig (aan toeristen) worden verhuurd.

We vragen ons dan wel af hoe het mogelijk is dat een ieder tot vandaag de dag op dit moment gewoon een kamertje kan huren, mogelijk vanaf één nacht. Ja, de eigenaar zegt dat zijn huurders de kamers onderverhuren aan toeristen, maar alles wijst erop dat het de eigenaar zelf is die deze structuur heeft bedacht om de gemeente met een kluitje het riet in te sturen.

UPDATE 30-10-2014: Vandaag werd bekend dat de gemeente Amsterdam een boete aan de eigenaar/exploitant heeft opgelegd van € 264.000 wegens woonfraude. Lees ook AT5.

 

 

Artikel delen:

!WOON