Shortstay en vakantieverhuur: toename in klachten

26 augustus 2014

Al enige jaren zien de Wijksteunpunten Wonen een stijgende lijn in het aantal klachten over (illegale) shortstay en vakantieverhuur. Sindsdien vragen we dan ook om betere en duidelijkere regelgeving. Dat werkt alleen als er tevens een strakke handhaving plaatsvindt. Voor de coalitiepartijen lijkt de maat nu ook vol, er beweegt eindelijk iets.

Al enige jaren ziet het Meldpunt een stijgende lijn in het aantal klachten over (illegale) shortstay en vakantieverhuur. Het gaat dan bijna in alle gevallen over ernstige overlast: groepen toeristen die ’s nachts nog verder feesten in hun woning op 2-hoog, vuilnis die op verkeerde dagen wordt aangeboden, omdat men vergeten is welke bel van de vakantiewoning is voor het gemak ’s nachts dan maar álle bellen van het pand proberen, en de rolkoffers die dag en nacht door het trappenhuis worden gezeuld. We vragen dan ook al een paar jaar voor betere en duidelijkere regelgeving, en dat heeft alleen zin als er tevens een strakke handhaving plaatsvindt.

Door de razendsnelle ontwikkeling van de marktleider van toeristische woningverhuur, AirBnB, is ook de discussie over  de wenselijkheid ervan in een stroomversnelling geraakt. Mag elke woning zomaar hotel worden? Moet de huiseigenaar ook toeristenbelasting betalen? Hoe zit het met veiligheid voor gasten en omwonenden? Is er sprake van grootschalige woningonttrekking?

Naast het bestaande shortstaybeleid is er vanaf begin dit jaar ook een beleid voor ‘vakantieverhuur‘. Elke woning mag in principe aan toeristen worden verhuurd met een maximum van 60 dagen per jaar. Aanbieders van illegale hotelwoningen, dus woningen zonder hoofdbewoner die alleen nog maar aan toeristen worden verhuurd, zullen ook schermen met deze vakantieverhuur. De grens tussen legale shortstay en vakantieverhuur vervaagt, de vastgoedmarkt neemt nu het initiatief en de vraag is of de gemeente het überhaupt nog kan bijbenen.

Op dit moment staan er meer dan 6000 Amsterdamse woningen en kamers te huur voor toeristen. Op deze kaart van de gemeente staan ze allemaal naar prijscategorie, een nog gedetailleerdere kaart staat op de site van OSCity, zij haalde alle adresgegevens rechtstreeks van AirBnB. Sommige exploitanten geven een vaag adres op zodat de kaart niet 100% accuraat is. Maar er spreekt een duidelijk beeld uit: de toerist kan terecht in duizenden woningen. Heel leuk als dat sporadisch een keer gebeurd, maar de schatting is dat ongeveer de helft op professionele basis non-stop te huur wordt aangeboden. 3000 illegale hotelwoningen dus. 3000 onttrokken woningen waar geen Amsterdammer meer kan wonen. De overlast komt ook niet van die woningen van Amsterdammers die een keer tijdens hun eigen vakantie hun woning onderverhuren, de overlast zit juist bij díe woningen die het hele jaar door als hotel worden geëxploiteerd.

Afgelopen zomer hebben we weer vele excessen van illegale hotels en vakantieverhuur gezien. Zo hebben we bij Stadsdeel West melding gemaakt van een pand op de Overtoom waar tot 27 toeristen kunnen logeren. Bij stadsdeel Centrum hebben we een verzoek tot handhaving ingediend nadat er meerdere klachten binnenkwamen over overlast van een legale shortstay in de Vierwindendwarsstraat. Vorig jaar waren die panden al even gesloten door de gemeente, maar de exploitatie gaat door en de overlast ook.

De laatste weken verschenen er in de Telegraaf een reeks artikelen over overlast en onveilige situaties in illegale hotels en hotelwoningen, zie onderaan deze blog. In reactie hierop hebben de coalitiepartijen D66, VVD en de SP nu Raadsvragen (20140821RaadsvragenVVDD66Sp_shortstay) gesteld aan het college waarin men het huidige beleid op de schop wil nemen om te komen tot een betere regulering. Het wachten is nu op de beantwoording door wethouder Ivens.

Via www.meldshortstay.nl kunnen bewoners melding maken van overlast, in anderhalf jaar is dat zo’n 400 keer gedaan door Amsterdammers. Deze meldingen gaan naar de gemeente die vervolgens kan besluiten of er gehandhaafd gaat worden.

20140822Telegraaf_shortstayopdeschop 20140820Telegraaf_Vierwindendwars 20140730Telegraaf_illegalehotels

 

Artikel delen:

!WOON