Een win-win energieproject in de Jordaan

29 oktober 2014

Op verzoek van de in juli opgerichte bewonerscommissie heeft de Woonbond een onderzoek verricht naar de mogelijkheden voor energiebesparing in het complex Nieuwe Leliestraat 38-48 (de Alliantie). Daartoe kwam op 21 oktober de Energiebus langs. De bewoners klagen over kou, tocht, vocht en schimmel.

Het complex Nieuwe Leliestraat 38-48 is in 1974 gebouwd en de woningen hebben op dit moment slechts een F-label.  Alle ramen en deuren zijn nog voorzien van enkel glas. Woningcorporatie de Alliantie verhuurt 11 van de 14 woningen.

De bevindingen van de Woonbond liegen er niet om:

  1. de natuurlijke ventilatie, met name de afvoer van vochtige lucht, is onvoldoende
  2. de gevel is niet geïsoleerd, de vloer is slecht geïsoleerd en de isolatie van het dak is minimaal
  3. overal is enkel glas in aluminium kozijnen
  4. de CV-ketel is aan vervanging toe.

De Woonbond heeft uitgezocht wat er verbeterd kan worden:

  • vervanging van het ventilatiesysteem door een mechanische
  • isoleren van de gevel, de vloer en het dak
  • het aanbrengen van dubbelglas (HR++ met goede ventilatieroosters)
  • de vervanging van de CV-ketel door een met hoog rendement (HR107).

Deze maatregelen bewerkstelligen dat de gemiddelde besparing op de energierekening €30 per maand wordt. Geen wonder dat er groot enthousiasme is onder de bewoners.

Binnenkort praat de bewonerscommissie met de Alliantie. De huurders zijn bereid een huurverhoging te betalen mits daarbij een woonlastenwaarborg wordt gegeven. Daarmee wordt de besparing op de energierekening, niet teniet gedaan door een hogere huur. Het comfort neemt uiteraard wel toe. En de klachten zullen tot het verleden gaan behoren.

Voor de Alliantie, die op den duur alle woningen wil verkopen, is het verstandig om de maatregelen uit te voeren omdat daarmee de verkoopprijs verhoogd wordt. Bovendien wordt er subsidie verschaft wanneer het energielabel verbeterd wordt.

De energiebus van de Woonbond is door Huurdersplatform Palladion ingehuurd en betaald om de bewonerscommissie professioneel energieadvies te verschaffen.

 

Eerder op deze website

Energiebus Woonbond naar Nieuwe Leliestraat (20 oktober 2014)

Artikel delen:

!WOON