Huurder uit Hilwiscomplex vraagt in kort geding om vernieuwing stookinstallatie uit 1932

11 november 2014

Advocatenkantoor Hemony Advocaten vraagt voor een huurder uit het Hilwiscomplex in de Amsterdamse Rivierenbuurt aan de rechtbank Amsterdam om eigenaar Stichting Variaprop te verplichten een gebrek aan zijn verwarmingsinstallatie te verhelpen. Aldus een persbericht van de Bewonersvereniging Hilwiscomplex

Dat kan door een cv-ketel te plaatsen in zijn woning op het Merwedeplein. In elk geval eist hij dat de verhuurder op de een of andere manier er voor zorgt dat de verwarmingsinstallatie niet meer dan een normale hoeveelheid energie verbruikt. Dit op straffe van een dwangsom van € 250,- per dag tot een maximum van € 50.000. De huurder werd afgelopen maand onaangenaam verrast door het bedrag van de € 6.918 op de afrekening van zijn stookkosten over 2013.

Wethouder Laurens Ivens noemde deze torenhoge stookkosten onlangs in de commissie wonen van de gemeenteraad nog ‘volstrekt onaanvaardbaar verhuurdersgedrag’.

Huurder ging al eerder met succes in bezwaar bij de huurcommissie over de afrekening van zijn stookkosten in 2012. Op 29 mei 2013 heeft de huurcommissie de afrekening van zijn stookkosten van € 4,967 vastgesteld op 30% daarvan. De verhuurder vecht deze uitspraak echter aan bij de kantonrechter. Ondanks de voor hem gunstige uitspraak deed verhuurder Rappange er voor 2013 gewoon nog eens een ‘schepje’ van 40 % bovenop.

Het complex wordt verwarmd met een stokoude oliegestookte blokverwarming, voorzien van ongeïsoleerde verdeelleidingen en was oorspronkelijk bedoeld voor ruim 300 woningen en bedrijfsruimtes. De vaste kosten van de collectieve stookinstallatie in het Hilwiscomplex werden in 2013 nog gedeeld door zo’n 80 huurders. Inmiddels zijn dat nog maar rond de 40 huishoudens en bedrijven. De huurder houdt daarom zijn hart vast voor wat de rekening voor 2014 zal zijn. Hij wil niet langer lijdzaam toezien hoe de kosten steeds meer uit de pan rijzen. Als de kantonrechter zijn verzoek toewijst is dat waarschijnlijk gelijk een oplossing voor de andere huurders in het Hilwiscomplex die nog aan de verouderde collectieve verwarmingsinstallatie zitten.

De huurder wil overigens best meebetalen aan de investeringskosten zodat hij voortaan redelijke stookkosten heeft. Hij is altijd bereid geweest een huurverhoging te accepteren. Hij is echter wel van mening dat een deel vernieuwingskosten reeds in de huur is verwerkt en die dienen daarom naar zijn mening voor rekening van de verhuurster te komen.

Artikel delen:

!WOON