Sociale huurprijs boven de liberalisatiegrens?

02 december 2014

We krijgen nogal eens vragen over huurprijzen die als gevolg van de huurverhoging boven het bedrag van € 699, 48 zijn gekomen (de liberalisatiegrens 2014). Als gevolg van de inkomensafhankelijke huurverhogingen van 2013 en 2014 , kan het zijn dat uw huurprijs door deze grens is gegaan. Met percentages van 4 %, 4,5% en 6,5 % is dit een aantal huurders overkomen.

Wat betekent dit nu ?

– Is mijn woning nu geliberaliseerd?

Nee, de vraag of uw woning is geliberaliseerd hangt af van de huurprijs die u betaalde toen u in uw woning kwam. Als die huurprijs onder de toenmalige grens lag, dan maakt het niet uit dat u nu boven de grens betaalt en is uw woning nog steeds niet geliberaliseerd (de huurgrenzen kunt u navragen bij Wijksteunpunt Wonen). U kunt dan ook gewoon een beroep blijven doen op de huurprijsbescherming en zaken blijven voorleggen bij de Huurcommissie.

– Wat voor huurverhogingen krijg ik in de toekomst?

De huurverhogingen voor uw woning blijven door de minister worden bepaald. De percentages van de verhoging zijn de percentages die gelden voor sociale huurwoningen. In 2015 komt er overigens wederom een inkomensafhankelijke huurverhoging.

– Krijg ik nog wel huurtoeslag?

Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Indien u al huurtoeslag had voordat uw huur door de grens heen ging, dan blijft u recht houden op huurtoeslag. Voor het deel van uw huur wat boven de € 699,48 uitkomt ontvangt u geen toeslag.

Indien u geen recht had op huurtoeslag tot op heden en uw huur inmiddels boven de huurtoeslag grens is uitgestegen (699,48), en uw inkomen is gedaald, dan krijgt u in principe geen huurtoeslag. Dat kan hele nare gevolgen hebben. In sommige gevallen en dan met name voor huurders van een corporatiewoning, kan WSWonen proberen uw huurprijs naar beneden te laten bijstellen. Daarmee zou u alsnog recht krijgen op huurtoeslag. Mocht u in een dergelijke situatie zijn terechtgekomen, neemt u dan vooral contact met ons op.

Als u nu huurtoeslag ontvangt is het belangrijk om elk jaar de nieuwe huurprijs door te geven aan de Belastingdienst zodat uw huurtoeslag wordt aangepast aan uw huidige huurprijs

Artikel delen:

!WOON