Bewonerssuccessen afl I: recht op dubbel glas

11 december 2014

Het einde van het jaar nadert en we worden overstelpt door goed afgeronde zaken. Tijd voor een serie. Hier aflevering 1: Huurders en het recht op dubbel glas
In 2013 kwam een huurder van een woning aan Sonnenveld (Buitenveldert) bij het WSWonen. Hij wilde graag dubbel glas en een HR-ketel. Omdat de huurder ook bereid was om hier een passende huurverhoging bij te betalen, werd het verzoek bij de verhuurder neergelegd. Verhuurder, woningcorporatie de Key, wil eigenlijk op termijn van haar bezit in Amsterdam-Zuid af. Desondanks is de Key hier bereid te investeren. Ook andere bewoners werden geattendeerd om deze mogelijkheid zodat er nu 5 woningen tegelijk aangepakt kunnen worden met dubbel glas en enkele van die woningen worden ook voorzien van een HR-ketel. De wens voor dubbel glas of verbetering van de verwarmingsketel kan kracht bijgezet worden door een wettelijke regeling, mits huurder bereid is een passende huurverhoging te betalen. Het doel van dit wetsartikel is dat huurders zo de mogelijkheid hebben om hun huurwoning energiezuiniger te maken. De wet werkt maar ten dele. Recentelijk weigerde een verhuurder een gaskachel te vervangen door een HR-ketel/CV-installatie. De gaskachel was niet van de verhuurder en dus is er volgens de verhuurder geen sprake van vervanging en dus gaat het wetsartikel (BW 7:243) hier niet op.

Als huurder geinteresseerd in dubbel glas en weten hoe je dat goed regelt met je verhuurder? Kom naar de buurtenergiewinkel of het WSWonen (zie contactgegevens).

Morgen een nieuwe aflevering in de serie

Artikel delen:

!WOON